Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, 2019

Εκδήλωση Παρουσίασης του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός Και Μέσα Ενημέρωσης»

IMG_4848

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β΄, καθώς και πολλών εκπροσώπων του ακαδημαϊκού χώρου, των γραμμάτων και των τεχνών, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και μέσα ενημέρωσης» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων – παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας.

Το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τίμησε  μεταξύ άλλων, τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ για την προσφορά του ιδίου και της Ιεράς Μητροπόλεως στη διεξαγωγή του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στην Ερμούπολη, τον Ιούλιο του 2018, σε Εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με την παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου.

Τον κύκλο τον χαιρετισμών άνοιξε η επίκουρη καθηγήτρια γλωσσολογίας Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, η οποία έχει και την επιστημονική εποπτεία του 5ου Δ.Θ.Π., υπογραμμίζοντας τον ειδικότερο τίτλο που φέρει το φετινό Θερινό Πανεπιστήμιο και ο οποίος αναφέρεται στην γλώσσα του «άλλου» και την «ηθική της ετερότητας». Όπως σημείωσε, παράλληλα θα διερευνηθούν θέματα που αφορούν στην γλώσσα και την ετερότητα, αλλά και την πολιτική της ετερότητας, στην κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα, καθώς και στον διχοτομικό και ρατσιστικό λόγο στα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας.

IMG_4805

Στην ευχαριστήρια προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα καλά του λόγια για τη Σύρο, τους ομιλητές για τις σημαντικές τοποθετήσεις τους και την Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος κα Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη για την επιλογή της Ερμούπολης, ως έδρας διεξαγωγής του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, με θέμα «Η γλώσσα του άλλου-η ηθική της ετερότητας» το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του εναερίτη Τεχνικού της ΔΕΗ Ιωάννη Βαμβακούση, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα καθήκοντος και υπήρξε φοιτητής του Θερινού Πανεπιστημίου.

Οι εργασίες του 5ου Δ.Θ.Π , που θα διεξαχθούν για δεύτερη χρονιά στη Σύρο, με τη συνέργεια του δήμου Ερμούπολης και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, από 7-14 Ιουλίου, είναι αφιερωμένες στην μνήμη του Γιάννη Βαμβακάρη, ενός εναερίτη της ΔΕΗ, ο οποίος σπούδαζε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και έχασε την ζωή του, εν ώρα εργασίας, λίγο πριν πάρει το πτυχίο του και λίγο μετά την λήξη του Θερινού Πανεπιστημίου.

IMG_4806

Όπως επισημάνθηκε, κεντρικός συνδιοργανωτής της δράσης του 2019 είναι το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας, το οποίο συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνοντας σειρά κοινών δράσεων, όπως ελληνοβραζιλιάνικα συμπόσια, εκδόσεις συλλογικών τόμων για την ελληνική γλώσσα, καθώς και επιστημονικές συναντήσεις.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης, ήταν η ομιλία στα ελληνικά, της αναπληρώτριας καθηγήτριας του βραζιλιάνικου πανεπιστημίου Φερνάντα Λέμος ντα Λίμα, η οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την συμμετοχή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι στηρίζει με όλες τις δυνάμεις αυτή την κοινή προσπάθεια στήριξης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, διαμέσου της ελληνικής γλώσσας στη Βραζιλία. Χαιρέτισε επίσης ως ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία, την χορήγηση πέντε υποτροφιών σε Βραζιλιάνους φοιτητές για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τέτοιες προσπάθειες που λειτουργούν ως πολιτισμικές γέφυρες μεταξύ των λαών.

Χαιρετισμό επίσης, απηύθυνε και η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τσούφη, η οποία εξήρε αυτήν την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας στηρίζουν την όλη προσπάθεια, που αποτελεί αναμφίβολα φορέα πολιτισμού.

IMG_4826

Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας του «άλλου», υπό τις σημερινές συνθήκες έξαρσης του εθνικισμού και του λαϊκισμού και τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης της δυναμικής και του πλούτου της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Στην έμπρακτη υποστήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην αναγνώριση της προσφοράς του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και της Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη αναφέρθηκαν, τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, όσο και η πρόεδρος του Π.Τ.Ν Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κατερίνα Πλακίτση.

Σε μια σύντομη ανάλυση της «ηθικής της ετερότητας» προέβη στην ομιλία του ο λέκτορας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη του δημοκρατικού διαλόγου αλλά και στην λογική της ενσυναίσθησης, στην προσπάθεια κατανόησης του «άλλου», υπό το πρίσμα, όχι της ανοχής, αλλά μπαίνοντας ουσιαστικά στη θέση του συνομιλητή μας.

Μια ιδιαίτερη προσέγγιση της «ηθικής της ετερότητας» από την σκοπιά του θεάτρου και της τέχνης, αποτέλεσε η ομιλία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Κιμούλη, στα πλαίσια της οποίας αναφέρθηκε αναλυτικά στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ ηθοποιού και θεατή.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαμάης των εκδόσεων Gutenberg, έκανε λόγο για έναν κορυφαίο ανθρωπιστικό θεσμό, που προσφέρει στην κοινωνία και στον συνάνθρωπο και εξήρε την προσφορά της Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη στην επίτευξη των στόχων του 5ου Δ.Θ.Π..

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχαν η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας, οι οποίοι τέλος, απηύθυναν ευχαριστίες σε μια σειρά τιμώμενα πρόσωπα, τα οποία έχουν συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός.

Οι τιμώμενες προσωπικότητες 

Μετά την εκδήλωση παρουσίασης του 5ου Δ.Θ.Π. θα ακολούθησε εσπερίδα αναγνώρισης προσφοράς των έμψυχων συντελεστών της δράσης. Συγκεκριμένα, θα τιμήθηκαν οι κ.κ. Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Καψάλης, η Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κατερίνα Πλακίτση, ο Καθηγητής του Harvard University κ. Gregory Nagy, ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ελλάδα, Καθηγητής κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, ο Λέκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου κ. Nicolas Prevelakis, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Ι. Στεφανίδης και Ν. Μήτσης, η Καθηγήτρια του Rio De Janeiro  κ. Fernanda Lemos De Lima, ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γιάννης Δρόσος.

Στην εσπερίδα τιμήθηκε η προσφορά του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού και της αντιδημάρχου κ. Θωμαής Μενδρινού, του δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη.

Τιμήθηκαν επίσης οι κ.κ. Γιώργος Κιμούλης, Loula Loi Alafoyiannis, πρόεδρος του Euro – American Women’s Council, Γιώργος Δαρδανός εκδότης Gutenberg,  Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, οι δημοσιογράφοι κ.κ. Νατάσα Σπαγαδώρου (CNN.GR), Μαρία Δεναξά (STAR και γαλλικά ΜΜΕ), Μαριάνα Φωτοπούλου (Ανδριακή), καθώς και οι σκηνοθέτες και παραγωγοί κ.κ. Α. Καπλάνης και Π. Μανωλίτσης (Production House). Τιμητική αναγνώριση λαμβάνουν επίσης οι ιδιοκτήτες/εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών κ.κ. Μανώλης Νιώτης (Hellenic Seaways), Γιάννης Διακογιάννης (Sailor’s Home) και Θεολόγος Παναγιωτάκης (Fast Ferries).

Πηγή: https://cyclades24.gr

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *