Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, 2019

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ

Χωρίς τίτλο

Τί είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Η φυσιολογική καρδιά ζυγίζει 300-350 γραμμάρια και έχει περίπου διαστάσεις μιας ανθρώπινης γροθιάς. Είναι μια πολύ δυνατή αντλία φτιαγμένη από μυϊκό ιστό ο οποίος ονομάζεται μυοκάρδιο. Το μυοκάρδιο παρέχει την μηχανική ενέργεια που απαιτείται για την λειτουργία της καρδιάς Το μυοκάρδιο αιματώνεται, δέχεται δηλαδή οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, από τις στεφανιαίες αρτηρίες.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) παρουσιάζεται όταν κάποια ή κάποιες περιοχές της καρδιάς δεν λαμβάνουν την ποσότητα αίματος που απαιτείται για την καλή λειτουργία της. Οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, οι οποίες παρέχουν το αίμα, μπορεί να παρουσιάζουν στένωση και τελικά απόφραξη από τη δημιουργία αθηροσκληρυντικών αλλοιώσεων, από θρόμβο ή σπασμό. Λόγω της μειωμένης ροής αίματος, η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και παρουσιάζει βλάβη, δηλαδή νέκρωση ενός τμήματός της.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται όταν υπάρχει πλήρης απόφραξη της αρτηρίας και μόνιμη βλάβη του καρδιακού μυός επομένως η καρδιά αποστερείται από το απαραίτητο για τη λειτουργία της αίμα. Η έκταση του εμφράγματος, δηλαδή ο βαθμός της βλάβης εξαρτάται από το ποιά αρτηρία έχει παρουσιάσει απόφραξη. Η απόφραξη ίσως να αφορά ένα τμήμα του καρδιακού μυός ή συνδυασμό τμημάτων γεγονός που εξαρτάται από των αριθμό των αρτηριών που παρουσιάζουν απόφραξη.

  Χωρίς τίτλο

Συμπτώματα του εμφράγματος του μυοκαρδίου

Τα συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να διαφέρουν. Οι περισσότεροι ασθενείς νοιώθουν έντονο πόνο στο στήθος, στην περιοχή του στέρνου, αλλά η ένταση του πόνου διαφέρει από τον ένα ασθενή στον άλλο. Μερικές φορές ο πόνος αντανακλά στο λαιμό, τη γνάθο, στον αριστερό ώμο ή και στο αριστερό χέρι. Ο ασθενής με έμφραγμα συχνά νοιώθει κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία. Επίσης μπορεί να έχει χλωμή όψη, να είναι κρύος και να έχει ιδρώσει.

Η αντιμετώπιση του εμφράγματος

Τις πρώτες ώρες μετά το έμφραγμα ο ασθενής νοσηλεύεται στη Καρδιολογική Μονάδα Εμφραγμάτων.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου ξεκινά με τον εντοπισμό της αιτίας που το προκάλεσε. Η θρομβόλυση (φαρμακευτική αντιμετώπιση) βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση των αρρώστων σε νοσοκομεία όπου δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αιμοδυναμικό εργαστήριο. Η στεφανιογραφία βοηθάει στον εντοπισμό της αρτηρίας που παρουσιάζει στένωση και καθορίζει το βαθμό σοβαρότητας αυτής. Η στένωση της αρτηρίας αντιμετωπίζεται είτε με την επεμβατική, μη χειρουργική μέθοδο της αγγειοπλαστικής (μπαλόνι-stent) είτε με τη χειρουργική μέθοδο της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by-pass surgery).

Η ανάρρωση μετά το έμφραγμα

Αμέσως μετά την έξοδο από το νοσοκομείο συνιστάται πρόγραμμα άσκησης. Το πρόγραμμα ξεκινά με απλό περπάτημα και σταδιακά αυξάνει σε ένταση.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής,  θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε δύο σημεία. Κατ’αρχήν θα πρέπει ο ασθενής ν” αναπτύξει ένα πρόγραμμα δραστηριοποίησης και αποκατάστασης της ζωής του σε όσο πιό κανονικούς ρυθμούς γίνεται. Δεύτερον, να ελέγχονται οι παράγοντες κινδύνου και να μειώνετε η πιθανότητα νέου εμφράγματος.

Μετά από μία περίοδο έξι έως οκτώ εβδομάδων ξεκούρασης και άσκησης, ο μυς της καρδιάς αρχίζει να αποκαθίσταται.

Άγχος Είναι πολύ σημαντική η μείωση του άγχους. Απαιτείται καλή  οργάνωση το χρόνου, σταθερές  και ικανοποιητικές ώρες ύπνου και επαρκή ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η διάρκεια ανάρρωσης μπορεί να δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος. Θα ήταν καλύτερα λοιπόν ο ασθενής να μοιράζετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις του με τους συγγενείς και φίλους του ή με άλλους που είχαν την ίδια εμπειρία με εκείνον. Μετατρέπουμε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές. Αναζητούμε αιτίες για να γελάμε βλέποντας πχ μία κωμωδία στο σινεμά ή στο βίντεο. Το γέλιο έχει ιαματικές ιδιότητες- 20 δευτερόλεπτα γέλιου παράγουν τόσο οξυγόνο όσο και 3 λεπτά αεροβικής άσκησης.

Σεξουαλικές σχέσεις  Κανονικά οι σεξουαλικές σχέσεις επιτρέπονται έξι εβδομάδες μετά από την έξοδο από το νοσοκομείο. Εάν παρατηρηθούν συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, πρόβλημα στην αναπνοή ή ζαλάδα, απαιτείται ξεκούραση έως ότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν και επικοινωνία με τον γιατρό.

Ασκηση Συχνά παρατηρείται αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά το έμφραγμα όμως η αίσθηση αυτή  απομακρύνεται σταδιακά με το χρόνο. Στην αρχή ο ασθενής μπορεί να ασχολείται με ελαφρές οικιακές εργασίες. Οι καθημερινές δραστηριότητες θα πρέπει να αυξάνονται σταδιακά.

Η διάρκεια και η ένταση της άσκησης και του περπατήματος εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση, το στάδιο ανάρρωσης του ασθενή, τις επιπλοκές που τυχόν παρουσιάζει, το επίπεδο άσκησης στο οποίο βρισκόταν πριν από το έμφραγμα, την επαγγελματική δραστηριότητα καθώς και τις προτιμήσεις του. Η άσκηση συστήνεται για τους περισσότερους ασθενείς με προβλήματα καρδιάς, πάντα σύμφωνα με τη γνώμη του γιατρού για το επίπεδο άσκησης.

Φαρμακευτική αγωγή Πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες του γιατρού σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή. Δεν παραλείπετε η καθορισμένη δόση του φαρμάκου, δεν λαμβάνετε διπλή δόση και δεν διακόπτετε η φαρμακευτική  αγωγή. Δεν θα πρέπει να διακόπτετε η φαρμακευτική αγωγή επειδή ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα επενεργούν θετικά. Μόνον ο γιατρός μπορεί ν’αλλάξει ή να αναστείλει τη φαρμακευτική αγωγή.

Επιστροφή στην εργασία Οι απαιτήσεις της εργασίας και η σοβαρότητα του εμφράγματος θα καθορίσουν το χρόνο επιστροφής στην εργασία. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους 4-6 εβδομάδες μετά το έμφραγμα.

 

Γενικές οδηγίες για την περίοδο ανάρρωσης

Προγραμματισμός των δραστηριοτήτων έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ημέρας να υπάρχουν διαστήματα ξεκούρασης. Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες δεν επιτρέπετε η άρση βάρους περισσότερο των 10 κιλών.

Παράγοντες κινδύνου.

Α. Παράγοντες κινδύνου μη ελεγχόμενοι

Το φύλο Η αθηροσκλήρωση ή στεφανιαία νόσος είναι τρεις φορές πιό συχνή στους άνδρες απ” ότι στις γυναίκες.

Η ηλικία Η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται συχνότερα στην ηλικιακή ομάδα των 50-60 ετών. Όμως, εμφανίζεται όλο και συχνότερα πια σε ηλικίες μεταξύ 30-50 ετών.

Η κληρονομικότητα Είναι βέβαιο ότι τα μέλη ορισμένων οικογενειών εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα ν” ασθενήσουν από στεφανιαία νόσο. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε προδιαθεσικούς παράγοντεςΌπως οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής που είναι κοινός ανάμεσα στα μέλη της ίδιας οικογένειας και παίζουν σημαντικό ρόlo.

Β. Παράγοντες κινδύνου ελεγχόμενοι

Υψηλή αρτηριακή πίεση Κουράζει την καρδιά καθώς πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να εξασφαλίσει επαρκή κυκλοφορία του αίματος. Εξ άλλου αν δεν υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να γίνει η αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και βλάβης των νεφρών.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν θεραπεύεται αλλά ελέγχεται. Αποφεύγετε τη λήψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) είναι η κύρια πηγή νατρίου στη διατροφή μας. Το νάτριο υποχρεώνει το σώμα να κατακρατεί υγρά και επομένως επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς. Όσον αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση, υπάρχουν σήμερα πολλά φάρμακα με τα οποία επιτυγχάνεται ικανοποιητική αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Χοληστερόλη Η υπερβολική κατανάλωση λίπους και κυρίως «κορεσμένου» συμβάλλει στη στένωση των αρτηριών. Συνήθως μόνο το 30-35% των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά θα πρέπει να προέρχονται από λίπος. Συχνά όμως για αποτελεσματική μείωση της χοληστερόλης είναι απαραίτητη η χρήση φαρμάκων.

Κάπνισμα Η χρήση όλων των μορφών καπνού έχει σημαντικές παρενέργειες οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα εμφράγματος. Το κάπνισμα θεωρείται εσφαλμένα ως μηχανισμός ανακούφισης ή αντιμετώπισης αγχωτικών καταστάσεων. Μπορείτε να κατανοήσετε την ανάγκη σας να καπνίσετε εάν αξιολογήσετε τις συνθήκες που σας δημιουργούν την ανάγκη αυτή. Η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να είναι άμεση και οριστική. Είναι προτιμότερη η διακοπή του καπνίσματος άμεσα παρά η προσπάθεια σταδιακής μείωσης  έως την οριστική διακοπή. Μετά τη διακοπή, μη δοκιμάσετε ούτε ένα τσιγάρο γιατί είναι βέβαιο πώς θα ξαναρχίσετε το κάπνισμα.

Διαβήτης Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποδυναμώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, φθείροντας το εσωτερικό τους και υποβοηθώντας την εναποθέτηση χοληστερόλης και ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης. Επομένως άτομα που πάσχουν από διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο έλεγχος του επιπέδου σακχάρου μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Παχυσαρκία Περισσότερο βάρος σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση της καρδιάς. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού ή η απουσία άσκησης οδηγεί στην παχυσαρκία. Συνιστάται μείωση του βάρους και δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Καθιστικός τρόπος ζωής Η απουσία άσκησης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια. Η συστηματική αεροβική άσκηση συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκερίδιων. Συμβάλλει θετικά και στην απώλεια βάρους.

Δεν ξεχνάμε

Το έμφραγμα προλαμβάνεται ακολουθώντας  σωστές συνήθειες και γενικά τρόπο ζωής.

 Η έγκαιρη προσέλευση σώζει ζωές.

Η πλειονότητα των αρρώστων αναρρώνει πλήρως και απολαμβάνει μία φυσιολογική ζωή.

                                                          Καλλιόπη Γκουντή

                                                          Καρδιολόγος

                                                                                                                                                                    Χώρα Άνδρος

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *