Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, 2019

Η Αντίπαρος “επιβραβεύει” την ανακύκλωση… Στην Άνδρο για αρχή ας ευαισθητοποιηθούμε…

antapodotikianakyklosi

Ένα πολύ σημαντικό project που έχει ως στόχο την ελάττωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο ζήτημα της ανακύκλωσης, πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ο Δήμος Αντιπάρου, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στο νησί, σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. 

Πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την παροχή κινήτρων συμμετοχής στους πολίτες, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης συσκευασιών. Αποτελεί μία από τις «καλές πρακτικές», που αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια η Ελλάδα να «πιάσει» τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί και που για την ώρα κινούνται σε μη ικανοποιητικό επίπεδο, όπου έχει εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» ο Δήμος Αντιπάρου ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή στο Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με την εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου στο νησί, δεδομένου, ότι, αφενός ο Δήμος δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ, για τη λειτουργία του και αφετέρου η υπαγωγή στο Σύστημα, δεν απαγορεύει την παράλληλη ύπαρξη και άλλων συστημάτων ανακύκλωσης.

Στόχος η αμεσότερη “επιβράβευση” των πολιτών που ανακυκλώνουν και ως εκ τούτου μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που τέθηκε στο Συμβούλιο, “το Συλλογικό Σύστημα “Ανταποδοτική Ανακύκλωση” υλοποιείται με την τοποθέτηση σε διάφορα σημεία του κάθε ∆ήμου, Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα οποία αποτελούνται από αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών, καθώς και από ειδικό εξοπλισμό για την ανακύκλωση άλλων υλικών συσκευασίας (όπως χαρτί, πολυστρωματικές χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες κ.α.).

Στα Κέντρα αυτά, οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται -με χρήση των υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων- απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές-κίνητρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης (όπως μεγάλα δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.α.).

Σημειώνεται, ότι οι δημότες έχουν την επιλογή είτε να παραλάβουν την απόδειξη ανταποδοτικού κινήτρου για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα, πατώντας το “πράσινο” κουμπί σε κάθε μηχάνημα, είτε αυτόματα να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών, μέσω του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου, με τη χρήση του κίτρινου κουμπιού.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στο Δήμο, δεν καταλαμβάνονται θέσεις parking στους δρόμους της πόλης όπου υπάρχει ήδη πρόβλημα χώρου για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων, δεν υπάρχει κόστος για τη συλλογή και μεταφορά των ανακτηθέντων συσκευασιών για το ∆ήμο και δεν δεσμεύεται ανθρώπινο δυναμικό του ∆ήμου, δεδομένου ότι όλες οι εργασίες γίνονται από το Σύστημα, επιτυγχάνεται μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και της επιβάρυνσης των καυσαερίων για την ανακύκλωση, αφού απαιτούνται πολύ λιγότερα δρομολόγια μεταφοράς των ανακτηθέντων ποσοτήτων, ενώ τέλος συνδυάζεται με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των μαθητών, μέσω της αξιοποίησης των Προγραμμάτων στοχευμένων σε ειδικές κοινωνικές ομάδες.

Στην εισήγηση τονίζεται, ότι η εφαρμογή και λειτουργία του Συστήματος δεν έχει κανένα κόστος για το ∆ήμο, αφού τόσο η τοποθέτηση του σχετικού εξοπλισμού όσο και η συλλογή, μεταφορά και συνεχή λειτουργία του γίνεται και επιβαρύνει αποκλειστικά το Συλλογικό Σύστημα “Ανταποδοτική Ανακύκλωση”, ενώ οι ∆ήμοι που συνεργάζονται με το πρόγραμμα μπορούν να εφαρμόζουν -εφόσον το επιλέγουν- και το Σύστημα με τους “μπλε κάδους” του ΣΣΕ∆ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ της ΕΕΑΑ Α.Ε ή και όποιο άλλο Σύστημα επιθυμούν.

Η Αντίπαρος λοιπόν “επιβραβεύει” την ανακύκλωση… εμείς για αρχή ας προβληματιστούμε και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να ευαισθητοποιηθούν… Μαζί με τις προτάσεις τους για τα σκουπίδια, ας μας καταθέσουν και μερικές προτάσεις για την διαχείριση των ανακυκλώσιμων. Να βρουν τρόπους να φέρουν τους δημότες κοντά στην ανακύκλωση, να τους εκπαιδεύσουν, να τους δώσουν κίνητρα. Να μπει η ανακύκλωση στα σχολεία…μην ξεχνάμε ότι το μέλλον ανήκει στα παιδιά μας, ας δώσουμε τις βάσεις τουλάχιστον σε αυτά, για ένα αύριο φιλικό στο περιβάλλον…

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφημερίδας Κοινή Γνώμη στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.koinignomi.gr

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *