Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2019

Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου ενημερώνει για την πυρκαγιά στο Ζένιο

8

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Ζένιο το απόγευμα της Πέμπτης (7/3/2019). Το μέτωπο βρίσκονταν στην κορυφογραμμή του Ζένιου, αρκετά ψηλότερα από το χωριό Πιτροφός.

Ενημερωθήκαμε για την πυρκαγιά από το Πυρ. Κλιμάκιο Άνδρου στις 19. 40 περίπου και αμέσως κινητοποιήθηκε η ομάδα του ΣΕΔΑ που εδρεύει στη Χώρα με 5 εθελοντές και δυο οχήματα (ΣΕΔΑ7 – ΣΕΔΑ8), όπου ξεκίνησε μετά από λίγο. Πλησιέστερο σημείο προσέγγισης με τα οχήματα ήταν το τέρμα του δρόμου που βρίσκεται απέναντι από το χωριό Βουρκωτή και δυτικά σε σχέση με το χωριό Κατακαλαίοι. Οι δυό ομάδες (Π.Κ. Άνδρου και ΣΕΔΑ) έφθασαν ταυτόχρονα στο σημείο όπου σχηματίσθηκε το πεζοπόρο που θα πήγαινε στο σημείο που βρίσκονταν η φωτιά. Η απόσταση μεγάλη καθώς η πεζοπορία μέχρι εκεί διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα.

1 - Αντιγραφή
Το μέτωπό είχε εξελιχθεί σε δυο «γλώσσες» που κινούνταν παράλληλα με κατεύθυνση προς Κατακαλαίους υποβοηθούμενη από το ελαφρύ νότιο αεράκι (4-5 μποφόρ). Βέβαια ποτέ δεν θα έφθανε εκεί καθώς ενδιάμεσα υπήρχαν αρκετές καμένες περιοχές από  παλαιότερα περιστατικά, όμως δεξιά και αριστερά υπήρχε αρκετή και πυκνή φρυγανική βλάστηση που καθιστούσε το έργο της κατάσβεσης με σκαπανικά μέσα όχι και τόσο εύκολο, αν και γύρω υπήρχαν αρκετά σημείο με συσσωρευμένο χιόνι από τις τελευταίες χιονοπτώσεις. Ύστερα από δίωρη περίπου προσπάθεια η φωτιά ελέγχθηκε, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η σχεδόν δίωρη πεζοπορία της επιστροφής προς τα οχήματα. Η έκταση που κάηκε ήταν περίπου 100 στρέμματα.

Φωτο: Μπανίκας Ν. – Κιαγιάς Ν.

Για περισσότερα νέα και δράσεις του Συλλόγου επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του στο σύνδεσμο: https://seda-andros.blogspot.com

7 2 - Αντιγραφή 3 - Αντιγραφή 4 - Αντιγραφή 6

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *