Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2020

Οργάνωση για την αντιμετώπιση του Bullying στα Δωδεκάνησα

8d2f07d627aa21aa4487023e32da5500

Πρόσφατα ιδρύθηκε στα Δωδεκάνησα με απόφαση του Πρωτοδικείου Ρόδου μια αστική ανθρωπιστική και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία/οργάνωση με μοναδικό σκοπό και αντικείμενο της δραστηριότητάς της, την αντιμετώπιση του εκφοβισμού/βίας, διεθνώς ως Mobbing –Bullying.

Όπως  μας δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, συνταξιούχος Κοινωνικός Λειτουργός κ. Νικολής Γεώργιος ο οποίος ήδη τη δεκαετία του 1990 έγραφε άρθρα στη Σουηδία για το σχολικό Mobbing – Bullying και διετέλεσε και τομεάρχης για την αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού (Workplace Bullying) του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου αλλά και προσκεκλημένος σε τηλεοπτικές εκπομπές με αντικείμενο την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού/βίας,

«Σκοπός της εταιρείας όπως περιγράφεται στο καταστατικό μας είναι να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των διαφόρου είδους  μορφών εκφοβισμού/κακοποίησης όπως είναι η εργασιακή  (WORKPLACE BULLYING), η σχολική βία, (SCHOOL BULLYING) αλλά και διαφόρων άλλων μορφών όπως είναι και ο κοινωνικός και διαδικτυακός εκφοβισμός (Social Bullying) ώστε και μέσω των δράσεών μας να καταπολεμηθεί όσο είναι δυνατόν καλύτερα αυτό το πολύ αρνητικό εργασιακό, σχολικό  και κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα του θύματος.

Η εταιρεία/οργάνωση όπως περιγράφεται στο καταστατικό μας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πολιτικά ανεξάρτητη και υπερασπίζεται προληπτικά αλλά και κατασταλτικά με ανθρωπιστικά, νομικά και επιστημονικά κριτήρια την προστασία και τα δικαιώματα των θυμάτων του εργασιακού εκφοβισμού / ψυχικής κακομεταχείρισης (Mobbing-Workplace Bullying) και σχολικού εκφοβισμού / σχολική βία, όπως και άλλου είδους  μορφής Bullying, ανεξαρτήτως θρησκείας, ηλικίας, φύλου, καταγωγής και εθνικότητας.

Για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρεία/οργάνωση μας αξιοποιεί την επαγγελματική υπάρχουσα εμπειρία που υπάρχει μεταξύ των ιδρυτών της, καθότι ένας από τους ιδρυτικούς εταίρους της που είναι και ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, είναι Κοινωνικός Λειτουργός με διεθνή επαγγελματική εμπειρία, τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις επί του αντικείμενου που υπάρχουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και την ισχύουσα εργασιακή νομοθεσία, Ελληνική και Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εμπειρία αντιμετώπισης του φαινόμενου Bullying που ήδη υπάρχει σε αντίστοιχες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις και επιστημονικές έρευνες, όπως και την ισχυρή βούληση των συμβαλλόμενων μελών, υποστηρικτών για την καταπολέμηση αυτού του πολύ βλαβερού και απάνθρωπου, κοινωνικού φαινόμενου σε συνεργασία και με τις αρχές.

Το φαινόμενο του εκφοβισμού/καταπίεσης /κακοποίησης/ βίας, ψυχικής και σωματικής  ,το γνωστό και ως Mobbing – Bullying όπως είναι ο διεθνής ορισμός του, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές κοινωνικές διαστάσεις διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Βάσει και των διεθνών ερευνών των τελευταίων χρόνων που έγιναν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται πανευρωπαϊκά στην τρίτη θέση όσον αφορά το εργασιακό εκφοβισμό /κακοποίηση και στην τέταρτη θέση στον σχολικό εκφοβισμό/σχολική βία.

Σε αυτά συγκαταλέγονται και οι διαφόρου τύπου μορφές Bullying που δεν τις συναντάμε στους χώρους της εργασίας ή στα σχολεία αλλά τις συναντάμε σε άλλους κοινωνικούς χώρους όπως είναι οι σύλλογοι και διάφορες οργανώσεις όπου υπάρχουν ομάδες ανθρώπων διότι προϋπόθεση για να αναπτυχτεί μια κατάσταση εκφοβισμού/κακοποίησης Mobbing-Bullying είναι να υπάρχει ο χώρος όπου και συνυπάρχουν το θύμα και ο δράστης/νταής και μαζί του η ομάδα των υποστηρικτών/συνεργών του στην κακοποίηση είτε αυτό λέγεται εργασιακός χώρος, είτε σχολικός, η κοινωνικός όπου και δραστηριοποιείται τουλάχιστον μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι και συμβάλουν στην κακοποίηση ως συνεργοί ενεργοί ή παθητικοί.

Ενεργά αυτοί που συμμετέχουν στην κακοποίηση με βρισιές, προσβολές, απαξιωτικους χαρακτηρισμούς (λεκτική βία) κατά του θύματος αλλά και σε πιο βίαιες καταστάσεις όπως είναι τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές, τα χτυπήματα διαφόρου είδους (σωματική βία) και υπάρχουν και οι παθητικά συνεργοί της κακοποίησης και είναι αυτοί που βλέπουν και γνωρίζουν την κακοποίηση και δεν αντιδρούν ούτε την καταγγέλλουν αλλά απλά είναι απαθείς θεατές.  
Στις μορφές Bullying συγκαταλέγεται και ο διαδικτυακός εκφοβισμός η λεγόμενη ρητορική μίσους και απαξίωσης κατά του θύματος.

Οι ευκαιριακού τύπου προσβολές και μεμονωμένα φαινόμενα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως Mobbing-Bullying αλλά απαιτείται ένα σχετικό χρονικό διάστημα κακοποίησης για να χαρακτηριστεί ως Bullying και φυσικά πρέπει να υπάρχει ο δράστης/νταής που είναι μπροστά και ακολουθουν οι συνεργοί του στην κακοποίηση οι οποίοι και δρουν οργανωμένα κατά του θύματος.

Τα θύματα είναι συνήθως ικανά και χαρισματικά άτομα  που ξεχωρίζουν για την προσωπικότητα και τις ικανότητες τους και είναι αυτό που δημιουργεί και αισθήματα ζήλιας από τον δράστη/ες οι οποίοι και με διαφόρους τρόπους μέσω της ψυχολογικής καταπίεσης ή και σωματικής βίας ή και τα δύο μαζί συγχρόνως,  προσπαθούν να μειώσουν την αξία και την προσωπικότητα του θύματος για να το κάνουν όργανο τους ώστε να το ελέγχουν.

Σε αρκετές περιπτώσεις για να το επιτύχουν αυτό βρίσκουν το θύμα να είναι μόνο του και αβοήθητο ή είναι ένα αδύναμο άτομο που λόγω της καταστάσεώς του δεν μπορεί να αντιδράσει και αυτό κάνει πιο εύκολο το «έργο» του νταή/δράστη και των συνεργών του, ειδικά όταν δεν αντιδρά ο περίγυρος όποτε και το θύμα μένει μόνο του και αβοήθητο.
Η υπόθεση του νεαρού Γιακουμάκη που συγκλόνισε την Ελλάδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού τα στατιστικά στοιχεία και έρευνες δείχνουν άνοδο του εκφοβισμού σε διάφορες μορφές. Τα δε αποτελέσματα του εκφοβισμού/βίας Bullying κατά του θύματος είναι διαφόρου είδους και αντιδράσεων.

Έχουμε περιπτώσεις διεθνώς που θύματα του Bullying γύρισαν στον χώρο που κακοποιηθήκαν και εκδικήθηκαν αυτούς που τα κακοποίησαν με τον χειρότερο τρόπο. Και έχουμε και τις πιο ήπιες αντιδράσεις με την αναγκαστική αποχώρηση του θύματος από τον χώρο της κακοποίησης και αλλαγή περιβάλλοντος, η είναι αυτό εργασιακός χώρος, είτε σχολείο είτε άλλος χώρος, με σκοπό να προστατευτεί το θύμα από την περαιτέρω κακοποίηση.
Και υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις που αντί να μετακινηθεί το θύμα από τον χώρο όπου και εκδηλώνεται το Bullying, μετακινείται ο δράστης της κακοποίησης, αναλόγως και της καταστάσεως που επικρατεί και τις ενέργειες που θα κάνουν οι αρχές αν καταγγελθεί  ο εκφοβισμός Bullying.

Αν δεν δοθεί άμεση και κατάλληλη βοήθεια στο θύμα του Bullying αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην υγεία του θύματος που μπορεί να φτάσει μέχρι την αναπηρία η και την ολική καταστροφή της υγείας του μέχρι και στην αυτοκτονία αν το θύμα είναι αδύναμος χαρακτήρας και δεν προσφύγει και καταγγείλει εγκαίρως στις αρχές την κακοποίηση του.

Οι αρχές πρέπει να αντιδράσουν άμεσα ώστε να προστατευτεί το θύμα πριν η κακοποίηση φτάσει σε δραματικά αποτελέσματα, όπως αυτό που έγινε με τον άτυχο μαθητή τον Γιακουμάκη αλλά και με άλλα περιστατικά τα οποία ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας ή που δεν καταγγέλθηκαν στις αρμόδιες αρχές.

Σκοπός των δραστηριοτήτων και λειτουργίας της οργάνωσης μας δεν είναι να αντικαταστήσει ή να ανταγωνιστεί τις ήδη υπάρχουσες δομές, υπηρεσίες και αντίστοιχες οργανώσεις ή το ρόλο του κράτους αλλά θα συμμετάσχουμε και εμείς ως συμπληρωματική οργάνωση σε συνεργασία μαζί τους και ειδικά με την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Mobbing-Bullying  στη χώρα μας και ιδιαιτέρως στην περιοχή της Δωδεκανήσου που είναι και η έδρα μας.

Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε την στήριξη και διεθνών οργανισμών όπως είναι ο Ο.Η.Ε. με την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτή αποφασίστηκε το 1948 και που αφορά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα αφού η κακοποίηση του θύματος του Mobbing-Bullying είναι συγχρόνως και μια βάναυση  παραβίαση της αξιοπρέπειας του και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.  
Σε αυτά προστίθεται και ο πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτός διαμορφώθηκε τελευταία το 2017 στη σύσκεψη κορυφής της Ε.Ε. που έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, καθώς και η Ελληνική νομοθεσία επί του θέματος.

Πιστεύουμε στη στήριξη και της Ροδιακής κοινωνίας σε αυτήν την σοβαρή προσπάθεια μας για την καλύτερη αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών εκφοβισμού/κακομεταχείρισης (Bullying) στον τόπο μας.
Προϋπόθεση για να παρέμβουμε σε καταστάσεις κακοποίησης Bullying πρέπει να μας το ζητήσει το θύμα ή οι συγγενείς του και αν το θύμα είναι μαθητής ή ανήλικο, τότε οι γονείς του.

Επίσης δεχόμαστε προσκλήσεις από διάφορες οργανώσεις όπως ανθρωπιστικές οργανώσεις, σχολικές όπως οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, συνδικαλιστικά σωματεία αλλά και εταιρείες στην πρόληψη και καταστολή του κοινωνικού, σχολικού και εργασιακού εκφοβισμού ώστε να τους μεταφέρουμε τις γνώσεις μας μέσω συμβουλευτικής υποστήριξης, συνδιαλέξεων και ομιλιών στα θέματα που αφορούν το Mobbing-Bullying.  

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες και οργανώσεις μπορούν να επικοινωνήσουν στο E-mail:
stopbullyingnowhere@gmail.com και για επείγουσες καταστάσεις στο 6972155476».

Πηγή: https://www.rodiaki.gr

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *