Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2017

promi
promi

Πιάτα Ημέρας: Κοτόπουλο με Calvados

b_p138a
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Χρόνος: περίπου 50′
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

Ένα από τα κλασικά πιάτα της Νορµανδίας και της Βρετάνης, των πιο φηµισµένων περιοχών παραγωγής µήλων στη Γαλλία. Αν αναφέρεται ως κοτόπουλο µε µηλίτη (cidre), αυτό σηµαίνει ότι το κοτόπουλο µαγειρεύτηκε σε µηλίτη και όχι σε ζωµό ή νερό.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο βάρους 1.600 γρ., κοµµένο σε 8 κοµµάτια
  • 2 µεγάλα ξινόµηλα, καθαρισµένα και κοµµένα σε 6 φέτες το καθένα
  • 1 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού 
  • 60 γρ. βούτυρο 
  • 1 µικρό ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 1/2 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκοµµένο
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 ml Calvados (από τα καλύτερα γαλλικά µπράντι µε πρώτη ύλη το µήλο) ή άλλο µπράντι 
  • 80 ml κρέµα γάλακτος
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το µισό βούτυρο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κοτόπουλο για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουµε το κρεµµύδι, το σέλερι και σοτάρουµε για περίπου 3-4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς. Ψιλοκόβουµε 3 από τις φέτες µήλου, τις προσθέτουµε στην κατσαρόλα, πασπαλίζουµε µε το αλεύρι και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για 1-2 λεπτά ακόµη, ανακατεύοντας. 

Προσθέτουµε το Calvados και αφήνουµε 2-3 λεπτά, να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε σταδιακά 380 ml νερό, ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά, µέχρι να σχηµατιστεί µια σχετικά αραιή σάλτσα. Βάζουµε στη σάλτσα το κοτόπουλο, το γυρίζουµε να καλυφθεί καλά, σκεπάζουµε µε το καπάκι και µαγειρεύουµε για περίπου 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. 

Βγάζουµε το κοτόπουλο και το αφήνουµε σε µια πιατέλα. 

Ρίχνουµε στην κατσαρόλα µε τη σάλτσα την κρέµα γάλακτος, ανακατεύουµε και µαγειρεύουµε για περίπου 3-4 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. 

Στο µεταξύ, ζεσταίνουµε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα µικρό τηγάνι. Προσθέτουµε τις υπόλοιπες φέτες µήλου και τις σοτάρουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν και να µαλακώσουν. Τις βγάζουµε από το τηγάνι και τις απλώνουµε γύρω από το κοτόπουλο.

Περιχύνουµε µε τη σάλτσα και σερβίρουµε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *