Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, 2019

Βράβευση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2019, για την προσφορά της στην διεθνή ανάδειξη της νησιώτικης γαστρονομίας

0-02-05-7ec58d7d8ffa1a471375f22b7e88865b0ef7da85ba7707c7a3dc5fdd723a441a_e7e59565

Ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019,  το Νότιο Αιγαίο είναι η τιμώμενη Περιφέρεια στη μεγάλη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών

Με την έναρξη του πλάνου δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2019, στο πλαίσιο του τίτλου “Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019”, συνέπεσε χρονικά η έναρξη της  6ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, στην οποία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που φέτος κρατά τα σκήπτρα της γαστρονομίας στην Ευρώπη, έκανε για μια ακόμη φορά, αισθητή και διακριτή την παρουσία της.

0-02-05-b3c0e5b6e4e67e6a8759323f09306b6d77f55af9f86543515297fc6eb9dcadb6_b4698603

Ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019, μια διάκριση που πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδίκησε και κέρδισε, βάζοντας για πρώτη φορά την Ελλάδα στον χάρτη τον γαστρονομικών προορισμών, το Νότιο Αιγαίο ήταν η τιμώμενη Περιφέρεια στην 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ. Στην διάρκεια των εγκαινίων, οι διοργανωτές της Έκθεσης βράβευσαν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την συνεισφορά της στην διεθνή ανάδειξη της νησιώτικης γαστρονομίας, με την τιμητική πλακέτα να παραλαμβάνει ο  Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

0-02-05-b77da0fa4eeea90305762ad2d942f054abcc824e3524206d0747f1c951e9433b_f5ee63d1

Με «όπλο» την εξωστρέφεια η οποία, ως στρατηγική επιλογή αποτυπώνεται πλήρως στον τίτλο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων είχαν για μια ακόμη χρονιά, εξαιρετική παρουσία στην μεγάλη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών  η οποία άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, στην Αθήνα.

0-02-05-83069847857d3a05557b3eb4224d2a97e89e21c3fb5ffe124183788d1402f705_3e6bc1e_fe5b951b

Με 44 εκθέτες από 12 νησιά του Νοτίου Αιγαίου – Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Νίσυρο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, Πάρο, Νάξο, Κέα και Σίκινο – σε ένα περίπτερο 312 τ.μ.,, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προώθησε και φέτος έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της: την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς της, δίνοντας τους την ευκαιρία να καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

0-02-05-66669d594fe34c501fdb0bb484bd2f6b68ed0f436f63331ce84eea6e914cd2ad_343f23bf

Πλήθος επισκεπτών πέρασαν από το περίπτερο του Νοτίου Αιγαίου, κατά την πρώτη μέρα της Έκθεσης, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών νησιώτικων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, από τα νησιά που συμμετέχουν, αλλά και την γαστρονομία τους, αφού η  παρουσία του Νοτίου Αιγαίου στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ, συνοδεύτηκε για μια ακόμη φορά από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου  – Κυκλάδων, που πρόσφερε παραδοσιακές γεύσεις μέσα από τις δημιουργίες της, αφήνοντας τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις στους επισκέπτες της έκθεσης, μαζί με την σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου,  πρέσβειρα του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας.

0-02-05-19cad6b3932496207aee733fdaa551402d4908a449e57cf06b04a3fe16071892_be6390ee

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στην ομιλία του κατά την διάρκεια των εγκαινίων, αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο που η Περιφέρεια έθεσε και τον υπηρετεί με πολύ μεγάλο επαγγελματισμό και συνέπεια, την στήριξη και ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής των νησιών, μέσω της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας τους.  Αναφέρθηκε στη ιδιαιτερότητα της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου καθώς και στις πρωτοβουλίες εκείνες, με τις οποίες επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχει θέσει η Περιφέρεια, για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα δια μέσου του τουρισμού, στο πλαίσιο του δυναμικά ανερχόμενου διεθνώς, γαστρονομικού τουρισμού, μια νέα τάση που τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων διαθέτουν όλες τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές για να την αξιοποιήσουν στο έπακρο.

0-02-05-758caf8d09143d9aa45e2ee73f047cf61a1940739814f775003c5df716c4394a_d3f45264

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:

“Το μεγάλο πλεονέκτημα του Νοτίου Αιγαίου είναι ότι κάθε ένα από τα 50 κατοικημένα νησιά του, διαθέτει τη δική του ξεχωριστή, μοναδική κουζίνα και τοπικά προϊόντα υψηλότατης ποιότητας και διατροφικής αξίας.  Αυτός ο εξαιρετικός, μοναδικός γαστρονομικός πλούτος, χάρισε στην Περιφέρειά μας  τη διάκριση της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019».  Είναι μεγάλο το όφελος από την διάκριση αυτή, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.  Με κεντρική φιλοσοφία και στόχο μας την διασύνδεση τουρισμού, γαστρονομίας και πρωτογενούς τομέα, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός  και ο τουρισμός εμπειρίας, είναι τάσεις  με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς. Η γαστρονομία των νησιών μας αποτελεί εμπειρία για τους επισκέπτες μας και για αυτό έχουμε στόχο να την συνεχίσουμε να την προβάλλουμε και να την αναδεικνύουμε συνεχώς. Η κατάκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας ήταν μόνο το ξεκίνημα. Συνεχίζουμε.

  Επενδύσουμε στην εξωστρέφεια και κοιτάζουμε μόνο μπροστά”.

Από την πλευρά του, και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης, εστίασε την ομιλία του στην στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, δια μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, με στόχο την τόνωση της οικονομίας των νησιών, παράλληλα με την εδραίωση τους στον χάρτη των γαστρονομικών προορισμών.

0-02-05-4acd53fdff56baad906f94d923f253167f0a5f3c24e9d5ae01bfa8060316b32b_fe6fa5d6

0-02-05-2bffea7c87881d1b89ec3d22fe88a4e7d8f3c74f6c201bcee6cefee4d4d70a1b_1d34a6ab

 

 

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *