Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Ανακοίνωση ΚΚΕ Νάξου για τους πλειστηριασμούς

kke

Το κυβερνητικό σχέδιο «προστασίας» από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας είναι ωμός εκβιασμός εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών  που μετατρέπονται σε ομήρους  των τραπεζών. 

Προϋπόθεση για να μην τους πετάξει η τράπεζα έξω απ” το σπίτι τους είναι η μόνιμη αφαίμαξη τους, αφού η ρύθμιση υποχρεώνει μια λαϊκή οικογένεια, που στις σημερινές συνθήκες μόλις και μετά βίας τα βγάζει πέρα, να καταβάλει από 10% έως 20% των εισοδημάτων της στις τράπεζες, ακόμα και για εξαιρετικά περιορισμένα εισοδήματα. Η δήθεν «προστασία» των δανειοληπτών είναι στην πραγματικότητα προστασία των τραπεζών καθώς εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν, με τον πέλεκυ του πλειστηριασμού πάνω από το κεφάλι τους, να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι, να εξαθλιωθούν. Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των πλειστηριασμών, από το 2015, για την κύρια κατοικία λαϊκών οικογενειών.

Συγχρόνως τα πολλαπλά κριτήρια που τίθενται ως προϋποθέσεις, καθιστούν τον νόμο σχεδόν κενό γράμμα.  Το νέο σχέδιο «προστασίας» αφορά  αποκλειστικά την πρώτη κατοικία. Δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για την προστασία δεύτερης κατοικίας, ενώ αίρει και την απαγόρευση πλειστηριασμών για σχετικά μικρά χρέη που υπήρχε μέχρι σήμερα. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, για σχετικά μικρά χρέη, σημαίνει ότι θα βγουν στο σφυρί δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, χρεοκοπημένων απ” την κρίση, αυτοαπασχολούμενων.

Το σχέδιο «προστασίας» στοχεύει απ” τη μια στην χρηματοδότηση του τραπεζικού κεφαλαίου, μέσα από την υποχρέωση όλων να καταβάλουν δόσεις στις τράπεζες και ταυτόχρονα στη συγκέντρωση της γης στα χέρια των ομίλων, για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Παράλληλα έχει ανοίξει ο δρόμος των κατασχέσεων λόγω χρεών προς τις εφορίες.

Τόσο η κυβερνητική πρόταση όσο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της αβεβαιότητας για ένα χρόνο, αφήνουν ανοιχτό το δρόμο σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, συντηρώντας τα αδιέξοδα και την αγωνία όσων, εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας, δε μπορούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας τους εργαζόμενους, μέσα από τα συνδικάτα τους, τις λαϊκές επιτροπές, να μην επιτρέψουν κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας. Να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την απαγόρευση πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία, τη διαγραφή χρεών από τόκους, την δραστική περικοπή των δανείων, που αναγκάστηκαν να πάρουν τα προηγούμενα χρόνια τα λαϊκά στρώματα για τις ανάγκες τους. Κανένα λαϊκό σπίτι να μην μείνει απροστάτευτο στα νύχια των τραπεζών και της εφορίας.

Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

ΚΚΕ ΝΑΞΟΥ

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!