Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Αναφορά Συρμαλένιου για μόλυνση του λιμανιού Αδάμαντα Μήλου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Αναφορά προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Νίκος Συρμαλένιος μετά την έγγραφη έγγραφη καταγγελία για τη μόλυνση του λιμένος του Αδάμαντα Μήλου με παράνομη απόρριψη λυμάτων.
Αναλυτικότερα:
Για τον  κ.  Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα:  Μόλυνση του λιμένος του Αδάμαντα με παράνομη απόρριψη λυμάτων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την καταγγελία της 12.09.2014 της  « Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης για τη Μήλο» σχετικά με την  μόλυνση του λιμένος του Αδάμαντα με παράνομη απόρριψη λυμάτων. Η καταγγελία συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Καταγγέλλουμε την απόρριψη υγρών αποβλήτων (βοθρολυμάτων) μέσω παράνομου υπόγειου αγωγού σε κεντρικό σημείο του λιμένα του Αδάμαντα. Ο αγωγός λειτουργεί, προφανώς, με την τροφοδοσία αντλίας λυμάτων και κατά τα τελευταία έτη μολύνει την θάλασσα σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. Μας έχει ωστόσο αναφερθεί ότι η παροχέτευση των λυμάτων στο λιμάνι δεν συμβαίνει για πρώτη φορά αλλά επαναλαμβάνεται συστηματικά στην διάρκεια της τελευταίας πενταετίας…»

Αθήνα, 15.09.2014

Ο καταθέτων Βουλευτής
Νικόλαος Συρμαλένιος

Η Καταγγελία


Προς: Υπουργείο Υγείας, Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α). Επίσης προς τις Ειδικές Γραμματείες: Ειδική Γραμματεία Υδάτων, Ειδικός Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Δήμος Μήλου, Δήμαρχος Μήλου, Δημοτικό Συμβούλιο (Υπόψη Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου), Λιμενικό Ταμείο Μήλου, Λιμεναρχείο Μήλου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Περιφερειακή Ενότητα Μήλου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Γραφείο Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας, και Γραφείο Περιβάλλοντος, Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου. 

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Θέμα: Η μόλυνση του λιμένος του Αδάμαντα με παράνομη απόρριψη λυμάτων
Καταγγέλλουμε την απόρριψη υγρών αποβλήτων (βοθρολυμάτων) μέσω παράνομου υπόγειου αγωγού σε κεντρικό σημείο του λιμένα του Αδάμαντα. Ο αγωγός λειτουργεί, προφανώς, με την τροφοδοσία αντλίας λυμάτων και κατά τα τελευταία έτη μολύνει την θάλασσα σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. Μας έχει ωστόσο αναφερθεί ότι η παροχέτευση των λυμάτων στο λιμάνι δεν συμβαίνει για πρώτη φορά αλλά επαναλαμβάνεται συστηματικά στην διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.
Το σημείο της απόρριψης βρίσκεται στο τμήμα του λιμανιού στο οποίο προσδένουν τα επαγγελματικά σκάφη που πραγματοποιούν θαλάσσιες εκδρομές και ειδικότερα ανάμεσα στα σκάφη «Θαλασσίτρα» και «Χρυσοβαλάντου». Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς δίπλα στο σημείο της απόρριψης βρίσκεται το τμήμα του λιμανιού στο οποίο προσδένουν τα σκάφη των επαγγελματιών ψαράδων οι οποίοι ενίοτε χρησιμοποιούν το υποτιθέμενο καθαρό νερό του λιμανιού για να πλύνουν τα ψάρια τους πριν την πώληση. Επομένως, πέραν της μόλυνσης της θάλασσας τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι επανειλημμένα έχουν απορριφθεί βοθρολύματα και στο τμήμα του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι από τον χώρο στάθμευσης των ταξί. Πριν από πέντε περίπου έτη, στο τέλος της τότε δημοτικής θητείας, ο Δήμος Μήλου πραγματοποίησε σε αυτό το τμήμα της παραλίας ανεπιτυχή προσπάθεια έρευνας. 
Ζητάμε την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ζητάμε την τιμωρία των αυτουργών αυτών των απαράδεκτων ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία μας.

Είμαστε στη διάθεση σας για τις όποιες διευκρινίσεις.

Για την Ριζοσπαστική Συσπείρωση για τη Μήλο
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αντώνης Καβαλιέρος
Χρήστος Νίνος

Η Συντονιστική Επιτροπή
Ηλίας Ιωακείμογλου
Γιώργος Μάλλης
Περικλής Νίνος

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!