Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Αυτοτελή λειτουργία των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

logo_syriza

Τροπολογία για την αυτοτελή λειτουργία των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου  και την ακύρωση της διασύνδεσής τους, κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και άλλοι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο προτείνεται η επαναφορά στο προ του 2012 καθεστώς διασύνδεσης των νοσοκομείων Μυτιλήνης-Λήμνου και Σάμου-Ικαρίας.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της τροπολογίας, η μέχρι σήμερα εμπειρία απέδειξε ότι τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να λειτουργήσουν ούτε ως ενιαία ούτε ως διασυνδεδεμένα, διότι για την εύρυθμη λειτουργία τους απαιτούνται ξεχωριστές διοικήσεις, οργανισμοί και προϋπολογισμοί.  Η ανορθολογική διασύνδεση που είχε επιβάλλει το υπουργείο Υγείας, οδήγησε σε σωρεία αρνητικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα λειτουργίας τους, όπως μείωση κλινών, μείωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, κατάργηση θέσεων ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων και υποβάθμιση τμημάτων κορμού, δυσχέρεια στην προμήθεια υλικών και στη συντήρηση των τεχνικών υποδομών κ.ά.

Για τους λόγους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει α) την ανάκληση της υπουργικής απόφασης Υ4α/ΟΙΚ84627 του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 1681/28/07/2011) καθ’ όσον αφορά τη διασύνδεση Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» με το Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου και β) την νομοθετική ρύθμιση της πλήρους, αυτόνομης και αυτοτελούς λειτουργίας ως ΝΠΔΔ του Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο», καθώς και του Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου.

Δύσκολα θα γίνει πράξη 

Πάντως, παρά το γεγονός ότι από την εποχή που ενώθηκαν οι Οργανισμοί των δύο Νοσοκομείων, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, θα πρέπει να τονίσουμε πως οι πιθανότητες να επιστρέψουμε στο παλιό καθεστώς της αυτοτελούς λειτουργίας των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου είναι πολύ μικρές λόγω οικονομικών δυσχεριών.

Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση των δύο Οργανισμών έγινε επί των ημερών του π. υπουργού Υγείας Αλ. Λυκουρέντζου, καθώς συμπεριλαμβανόταν μέσα στο πακέτο μέτρων για τα οποία έδωσε εντολή η Τρόικα να εφαρμοστούν και αφορούν περικοπές στην Υγεία.

Πηγή: http://cyclades24.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!