Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

«Γη, Αήρ και Υδωρ» στο Εμπειρίκειο Ανδρου – Συνέντευξη Κώστα Γαρύφαλλου στην Ελευθεροτυπία

38-2--9-thumb-medium

Η Ανδρος του είναι η αφορμή, αλλά όχι και η αιτία. «Στην πραγματικότητα το φως της Ανδρου είναι η αιτία ή, για την ακρίβεια, το φως γενικότερα. Το φως που αναδεικνύει τα πράγματα αλλά και τα καθορίζει. Το φως που προδίδει, ξοδεύει, αλλά και φυλάσσει.

Το φως που αποθηκεύει». Μιλάμε με τον Κώστα Γαρύφαλλο, εκπαιδευτικό, αυτοδίδακτο ζωγράφο και συγγραφέα, ο οποίος αυτές τις μέρες παρουσιάζει ατομική έκθεση ζωγραφικής στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο της Ανδρου.

– Ζωγράφος;

«Με τη ζωγραφική ασχολούμαι από μικρός μαθητής ακόμα, αλλά ουσιαστικά άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά με αυτήν από τα φοιτητικά μου χρόνια. Από κει και πέρα, η ζωγραφική για μένα έγινε εσωτερική ανάγκη και μαζί της αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη σχέση, με σχεδόν συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, θα έλεγα. Καθετί που αγαπάς και σε βάζει σε τροχιές αναζήτησης δεν μπορεί παρά να έχει συγκρουσιακή σχέση μαζί σου».

– Τι εκθέτετε;

«Η τελευταία έκθεσή μου έχει τίτλο «Γη, Αήρ και Υδωρ» και πραγματοποιείται σε αίθουσα του Εμπειρικείου Γυμνασίου Ανδρου, με διάρκεια έως τις 24 Αυγούστου και ώρες λειτουργίας από 11.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ. και από 8.00 μ.μ. έως 10.00 μ.μ. καθημερινά. Εκτίθενται 22 ελαιογραφίες, 30 ακουαρέλες και 2 έργα μικτής τεχνικής, όπου παρουσιάζονται τοπία με περιοχές όπου συναντώνται τα στοιχεία «Γη, Αήρ και Υδωρ». Συνάντηση άλλοτε πράα, άλλοτε βίαιη. Στοιχεία που κάποτε μεταλλάσσονται σε στοιχειά. Στοιχειά ποτισμένα, καταδιωκόμενα ή αναδεικνυόμενα από το πανταχού παρόν φως, με την επίδραση του οποίου αποκτούν την πρόσκαιρη ταυτότητά τους και συνυπάρχουν».

– Ελαιογραφία ή υδατογραφία σάς ταιριάζει καλύτερα;

«Ως άνθρωπος, άλλοτε είμαι πολύ υπομονετικός κι άλλοτε πολύ ανυπόμονος. Η ακουαρέλα ενσαρκώνει την ανυπομονησία, ενώ η ελαιογραφία την υπομονή. Με την ακουαρέλα μπορείς να εκφράσεις χαοτικές, εκρηκτικές, ατίθασες καταστάσεις, ενώ με την ελαιογραφία τα αντίθετα. Οι ακουαρέλες αντιπροσωπεύουν το μοναδικό και το μονόδρομο (βασική ιδιότητα της φύσης), ενώ με τις ελαιογραφίες οικοδομείς, διορθώνεις, πλάθεις».

– Γιατί στην Ανδρο;

«Το να εκθέτω τα καλοκαίρια στην Ανδρο είναι αποτέλεσμα του ότι ζω και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στο νησί, πράγμα που μου δημιουργεί ανειλημμένες υποχρεώσεις τους χειμώνες, που κατά κύριο λόγο γίνονται εκθέσεις στην Αθήνα. Πάντως υπάρχει το ενδιαφέρον και η σχετική δουλειά για κάποια παρουσίαση στην Αθήνα».

– Είστε και συγγραφέας;

«Εχω εκδώσει ένα «στοχαστικό» λεύκωμα με τίτλο: «Ηχώ, Εικόνες, Είδωλα», που εστιάζει σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Ανδρου, τα υπέροχα Διποτάματα, με τους νερόμυλους και την άγρια φύση, στα παράπλευρα χωριά και στις κοντινές με αυτήν ακτές. Παρουσιάζονται φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής πλαισιωμένα από λογοτεχνικά κείμενα. Στο λεύκωμα γίνεται προσπάθεια, ώστε το τοπικό να υπερβεί την «τοπικότητά» του και να δειχθεί πως ο «μικρός» κόσμος τελικά δεν είναι παρά ο «μέγας». Το λεύκωμα εκδόθηκε από τον εκλεκτό φίλο Παναγιώτη Αναστασόπουλο, ο οποίος επιμελήθηκε και το στήσιμό του και τις εκδόσεις Ergo».

– Τι ετοιμάζετε;

«Εχω ένα άλλο, έτοιμο προς έκδοση, μια συλλογή διηγημάτων, δύο από τα οποία έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Νήσος Ανδρος» (εκδόσεις Τυπωθήτω) κι ένα μυθιστόρημα».

– Ανδρος του πολιτισμού…

«Είναι ένα νησί με «αποθέματα», ένα αλλιώτικο Κυκλαδονήσι με εξαιρετική ενδοχώρα, που απαιτείται χρόνος και υπομονή για να την ανακαλύψεις -κι όσο την ανακαλύπτεις τόσο περισσότερο εκτιμάς το νησί. Τα τελευταία χρόνια η Ανδρος έχει αναδειχθεί σε νησί του πολιτισμού. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εξαιρετικές εκθέσεις ζωγραφικής και πραγματικά αναπτύσσεται μια διαλεκτική σχέση, ένας διάλογος ανάμεσα σε καλλιτέχνες, ρεύματα και τεχνοτροπίες. Αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό για κάθε καλλιτέχνη που ακούσια ή εκούσια συμμετέχει».

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!