Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Δαλάι Λάμα: Θέλω να είμαι ο τελευταίος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ

Δαλάι Λάμα: Θέλω να είμαι ο τελευταίος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ

Την επιθυμία του να είναι ο τελευταίος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ εξέφρασε σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο ο Δαλάι Λάμα.

«Ο θεσμός του Δαλάι Λάμα μετρά περίπου πέντε αιώνες ζωής. Η παράδοση αυτή μπορεί τώρα να τερματιστεί με τον 14ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. 

«Εάν ερχόταν ένας αδύναμος 15ος, θα γελοιοποιούσε τον θεσμό» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ο θιβετιανός βουδισμός δεν εξαρτάται από ένα άτομο, απεναντίας έχει μία πολύ καλή οργανωτική δομή με άρτια εκπαιδευμένους μοναχούς».

Σε μια προσπάθεια να μην παρεξηγηθεί, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Δαλάι Λάμα εξήγησε ότι «ο θεσμός ήταν σημαντικός κυρίως λόγω της πολιτικής του εξουσίας», την οποία ωστόσο έχει αποκηρύξει προ πολλού.

Το 2011, ο Δαλάι Λάμα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον πολιτικό του ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ηγετική μορφή συσπείρωσης για τους Θιβετιανούς, εξόριστους και μη, καθώς και ο πιο δημοφιλής εκπρόσωπος του κινήματος παγκοσμίως.

Όσο για το πόσο καιρό θα υπηρετεί ακόμη τα καθήκοντά του, ο 79χρονος εξόριστος Δαλάι Λάμα άφησε να εννοηθεί ότι όσο είναι στη ζωή δεν θα πάψει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Θιβετιανών. «Οι γιατροί λένε ότι θα μπορούσα να φτάσω τα 100. Στα όνειρά μου όμως, πεθαίνω στα 113». 

Και είναι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να επιστρέψει στο Θιβέτ. «Η Κίνα δεν μπορεί πλέον να απομονώνεται. Πρέπει να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση προς μία δημοκρατική κοινωνία» υπογράμμισε.

Πηγή: http://news.in.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!