Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Ρήγας για τους εποχικούς υπαλλήλους στον τουριστικό κλάδο – Κλείδωσε το επίδωμα ανεργίας στους 3,5 μήνες

rigas

 

Στην αποδοχή της τροπολογίας που είχαν καταθέσει 33 Βοουλευτές, αναμεσά τους κ. Παναγιώτης Ρήγας Βουελυτής του ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, σχετικά με το επίδομα ανεργίας των απασοχλούμενων στον τουριστικό κλάδο, προχώρησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Πρόνοιας. 

Συγεκρκιμένα οι Βοπουελυτές είχαν προτείνει για τους εποχιακά απασχολούμενους στον κλάδο του τουρισμού (ξενοδοχουπαλλήλους) καθώς και σε κάποιους άλλους επαγγελματικούς κλάδους, να δοθεί η δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας συνολικής διάρκειας 3,5 μηνών, ανεξαρτήτως εάν ξεπέρασαν το 18μηνο της επιδότησης την τελευταία τετραετία, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσής τους. Η ρύθμιση αυτή είναι η καλύτερη δυνατή στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία και αποτελεί μέτρο κοινωνικής προστασίας χιλιάδων εποχικά εργαζομένων συμπολιτών μας την ώρα που η ανεργία στη χώρα μας κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα διάταξη ρυθμίζεται η επιδότηση των απασχολούμενων σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα, οι οποίοι λόγω της επαναλαμβανόμενης, κατ’ έτος, επιδότησής τους λόγω ανεργίας έχουν συμπληρώσει τα 450 ημερομίσθια στην τελευταία 4ετία για το 2013 και τα 400 από το 2014, πριν την έναρξη της νέας επιδότησης (άρθρ. 39 του ν.3986/2011).

Με την  προτεινόμενη ρύθμιση η παραπάνω κατηγορία ανέργων θα μπορέσει σε περίοδο οικονομικής κρίσης να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες διαβίωσης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  και Άλλες Διατάξεις»

ΑΡΘΡΟ ….
Στο άρθρ.6 του ν.1545/85 (Α/91), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 9, ως εξής:

«Oι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, με βάση τη διάταξη της περ. β της παρ. 2 του άρθρ. 4 του ν.1545/1985 (Α΄ 91) όπως ισχύει, οι οποίοι στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, που προβλέπονται από τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 περ. β εδάφιο πρώτο, του άρθρ. 4 του ν.1545/1985, έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.

Οι διατάξεις της παρ. 1 του  παρόντος άρθρου, του άρθρ. 2 του ν.1874/1990 (Α΄ 18) και της παρ. 1 του άρθρ. 37 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) δεν ισχύουν για τους δικαιούχους του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.

Η πρώτη, από την ισχύ της παρούσας, επιδότηση των δικαιούχων του  πρώτου εδαφίου δεν εμπίπτει στον περιορισμό της προηγούμενης παραγράφου 8.

Ομοίως δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω περιορισμό, επόμενες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους τακτικής ανεργίας, που θεμελιώνονται με βάση την παρούσα και μόνο παράγραφο.

Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δύνανται να εφαρμοστούν και σε δικαιούχους  του ανωτέρω πρώτου εδαφίου, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει από 150 έως 179 ημέρες εργασίας. Το δικαίωμα αυτό ασκείται ύστερα από αμετάκλητη έγγραφη δήλωση των ενδιαφερομένων  προς τον ΟΑΕΔ.

Στις ρυθμίσεις της παρούσας εντάσσονται οι δικαιούχοι που η  εργασιακή τους σχέση λύθηκε από 01/09/2013 και μετά».

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!