Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Δεν αποκλείει η τρόικα στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

Δεν αποκλείει η τρόικα στοχευμένες φοροελαφρύνσεις

Η τρόικα δεν απέκλεισε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο Παρίσι, όπως απεκάλυψε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ωστόσο αυτές θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του προϋπολογισμού 2015.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, το κυβερνητικό στέλεχος χαρακτήρισε «προκαταρκτική» τη συνάντηση στο Παρίσι ξεκαθαρίζοντας πως στόχος ήταν να επιταχυνθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και να αποφευχθεί το κακό προηγούμενο της προηγούμενης αξιολόγησης που διήρκησε 11 μήνες. «Θέλουμε να επιταχύνουμε. Αυτό γίνεται όταν μαθαίνεις τι σκέφτεται η άλλη πλευρά και εκείνη τι σκέφτεσαι εσύ» τόνισε το στέλεχος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις είναι στην έναρξή τους και ότι η τρόικα θα έλθει στην Αθήνα για την επίσημη αξιολόγηση στα τέλη του μήνα. Θέλοντας να δείξει ότι στο σκέλος των προαπαιτούμενων έχει υπάρξει πρόοδος και ότι η αξιολόγηση των Αθηνών δεν θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, το στέλεχος ανέφερε πως από τις 542 εκκρεμείς μνημονιακές δράσεις η τρόικα αποδέχεται ότι έχει ολοκληρωθεί το 50%.

«Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει περισσότερα, αλλά εκείνοι δεν μπορούν ακόμη να το πιστοποιήσουν. Όταν έλθουν στην Αθήνα επιδιώκουμε να έχουμε πάει σε υψηλότερο ποσοστό» ανέφερε.

Αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις ανέφερε πως η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα στην τρόικα -όπως νωρίτερα είχε μεταδώσει το in.gr- και ότι οι τελικές αποφάσεις θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό 2015.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η τρόικα ενέκρινε κάποια από τα ελληνικά αιτήματα για περιορισμό των φορολογικών βαρών, ωστόσο δεν αποκάλυψε προς ποια κατεύθυνση.

«Δεν μπορώ να σας πω την απάντηση. Σε κάποια ήταν εύκολα, πιο σαφής, σε άλλα πιο δύσκολα και σε άλλα στη μέση. Καταλαβαίνουν απόλυτα τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και ότι αναζητεί την ελπίδα» είπε για το θέμα, επιβεβαιώνοντας πως εξετάσθηκε και το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Για τον ΕΝΦΙΑ το στέλεχος επιβεβαίωσε πως η τρόικα δέχθηκε τις αλλαγές αρκεί να είναι σύμφωνες με το στόχο για βεβαίωση εσόδων 3,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, αναφερόμενος στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια είπε πως «έγινε μεγάλη κουβέντα» για τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα κομβικό θέμα.

Ραντεβού στα τέλη Σεπτεμβρίου

Χρήσιμες και εποικοδομητικές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο Παρίσι, λέγοντας πως βοήθησαν στο να εντοπισθούν ζητήματα που θα απασχολήσουν την αξιολόγηση στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Ιρλανδός εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε: «Οι συζητήσεις που είχαμε τις τελευταίες τρεις ημέρες με τον κ. Χαρδούβελη και την ομάδα του αποδείχθηκαν χρήσιμες και εποικοδομητικές για να εντοπίσουμε συγκεκριμένα ζητήματα στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος. Προσδοκούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στην Αθήνα στο πλαίσιο του κανονικού ελέγχου».

Λίγο αργότερα, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αναφέρονται τα εξής: «Επιλεγμένα στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συναντήθηκαν με τις ελληνικές αρχές στο Παρίσι στο διάστημα 2-4 Σεπτεμβρίου 2014. Διεξήχθησαν παραγωγικές συζητήσεις επί ορισμένων βασικών ζητημάτων σχετικών με για την επικείμενη αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η πλήρης αποστολή αναμένεται να έλθει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου».

Θανάσης Κουκάκης

Πηγή: http://news.in.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!