Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Δεύτερος γηραιότερος δήμος της Ελλάδας η Κίμωλος

kimolos01_F24963

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία τα πλήρη στοιχεία και συμπεράσματα που απορρέουν από την απογραφή του 2011… Και οι Κυκλάδες είναι από τις περιοχές που συγκεντρώνουν αρκετά παράδοξα σε επίπεδο ηλικίας με εντυπωσιακές αποκλείσεις…

Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρωταθλητής στους γηραιότερους κατοίκους αναδεικνύεται ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με μέση ηλικία τα 57,9 έτη, ενώ τον νεότερο πληθυσμό φιλοξενεί ο Δήμος Φυλής με μέσο όρο την ηλικία των 35,5 ετών. Οι πιο γερασμένοι δήμοι βρίσκονται στα ορεινά της Ηπείρου και στη Θεσσαλία ενώ αντιθέτως, νεανικό πληθυσμό επιδεικνύουν δήμοι που χαρακτηρίζονται από μεγάλη παρουσία Ρομά, περιοχές που φιλοξενούν φοιτητές και πόλεις οι οποίες δημιουργήθηκαν με την οικιστική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας.

Όμως, και οι Κυκλάδες δεν πάνε πίσω. Με βάση τα στοιχεία, υπάρχουν δύο δήμοι που είναι μέσα στην 1η δεκάδα με το χαμηλότερο μ.ο. ηλικίας ήτοι 37 έτη και μιλάμε για Σαντορίνη και Μύκονο και έχουμε και τις Δυτικές Κυκλάδες (Σέριφος, Σίφνος, Σίκινο και Κίμωλο) με μ.ο. άνω των 46 ετών. Μάλιστα, η Κίμωλος είναι ο 2ος πιο γερασμένος Δήμος σε όλη την Ελλάδα με μ.ο. 55,7 έτη και διαθέτοντας μόλις 46 μαθητές ηλικίας από 5 έως 18 ετών… Και όπως εξηγεί ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Βεντούρης, έχουν εκλέξει νεανικό δημοτικό συμβούλιο, με τον μεγαλύτερο να μετρά 49 έτη ζωής.

«Τον τελευταίο καιρό εκδηλώνεται πολύ έντονο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν στην Κίμωλο. Ψάχνονται όμως, με το θέμα της εργασίας. Άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο το νησί έχει μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Εδώ οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό, ο οποίος όμως διαρκεί μόνο ενάμιση μήνα επειδή είναι κατά 80% εγχώριος.

Έτσι τον υπόλοιπο χρόνο δεν υπάρχουν δουλειές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να ρίξουμε το ηλικιακό μέσο όρο καθώς μέσα στους πρώτους στόχους μας είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Υπάρχουν δυνατότητες για βιολογικές καλλιέργειες, αρωματικά φυτά, μελισσοκομία, κτηνοτροφίας μικρής κλίμακας και αλιεία. Ξεκινήσαμε ήδη να εργαζόμαστε γι΄ αυτό, καθώς υπάρχει κόσμος από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που αναζητά τρόπους για να μείνει στο νησί».

Όσο για τη Μύκονο; Όχι μόνο έχει έναν από τους χαμηλότερους μ.ο. ηλικίας (37 ετών) αλλά διαθέτει και ίσως τον νεότερο δήμαρχο σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κουκά, ετών 32 που εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες δήμαρχος και θέλει να μεταμορφώσει προς το καλύτερο το νησί των ανέμων…

Πηγή: Εθνος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!