Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς όσον αφορά στους κυνηγετικούς σκύλους, ενημερώνουμε όλους τους κυνηγούς του Νομού Κυκλάδων για τα κάτωθι:
Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου (μεταξύ των όσων αναφέρονται στον Ν. 4039/2012 Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς » άρθρο 5 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4235/2014 αρθ.46 και ισχύει), υποχρεούται :
- να μεριμνά για τη ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή του ζώου του και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από τη εύρεση ή απόκτηση του.
- να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνηση του μαζί με το σκύλο του για τον σκοπό αυτόν
- να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέταση του, η οποία αποδεικνύεται από την σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου.
- Ειδικότερα, ο κυνηγετικός σκύλος οφείλει να έχει εν ισχύ εμβολιασμό λύσσας (που αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου, όπου φαίνεται η ημερομηνία, το εµβολιακό σκεύασμα που έχει χρησιμοποιηθεί και η υπογραφή και η σφραγίδα του κτηνιάτρου), καθώς και να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του.
Για τους παραβάτες προβλέπονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στον ίδιο παραπάνω νόμο (Ν.4039/2012) καθώς και στις τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στον Ν.4235/11-2-2014.
Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων (άρ.46 Ν.4235/2014) είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.