Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Διευκρινήσεις για τους κυνηγούς από τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων

Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς όσον αφορά στους κυνηγετικούς σκύλους, ενημερώνουμε όλους τους  κυνηγούς  του Νομού Κυκλάδων για τα κάτωθι:

Ο ιδιοκτήτης  κυνηγετικού σκύλου (μεταξύ των όσων αναφέρονται στον Ν. 4039/2012 Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς » άρθρο 5 όπως τροποποιήθηκε με  τον Ν.4235/2014 αρθ.46 και ισχύει), υποχρεούται :

  1. να μεριμνά για τη ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή του ζώου του και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από τη εύρεση ή απόκτηση του.
  2. να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνηση του μαζί με το σκύλο του για τον σκοπό αυτόν
  3. να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέταση του, η οποία αποδεικνύεται από την σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου.
  4. Ειδικότερα, ο κυνηγετικός σκύλος οφείλει να έχει εν ισχύ εμβολιασμό λύσσας (που αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου, όπου φαίνεται η ημερομηνία, το εµβολιακό σκεύασμα που έχει χρησιμοποιηθεί και η υπογραφή και η σφραγίδα του κτηνιάτρου), καθώς και να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του. 

Για τους  παραβάτες προβλέπονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που ορίζονται στον ίδιο παραπάνω νόμο (Ν.4039/2012) καθώς και στις τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στον Ν.4235/11-2-2014.

Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων (άρ.46 Ν.4235/2014) είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!