Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Διπλασιάστηκαν στην κρίση οι Ισπανοί που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

ispanoi

Ο αριθμός των Ισπανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, έχει διπλασιαστεί από το 2008, οπότε ξέσπασε η οικονομική κρίση, και έφτασε τα 3 εκατομμύρια σε μια χώρα που μετρά 47 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε η καθολική μη κυβερνητική οργάνωση Caritas.

Περισσότεροι από το 6% των Ισπανών ζει με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, δηλαδή κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα.
Συχνά μάλιστα η φτώχεια γίνεται μια χρόνια κατάσταση, προειδοποιεί η Caritas, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο του 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων που βοηθούσε το 2012 λάμβανε βοήθεια από τη μη κυβερνητική οργάνωση για περισσότερα από τρία χρόνια.
Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι κύρια αιτία της φτώχειας στην Ισπανία είναι το αυξημένο ποσοστό ανεργίας, που φτάνει το 26%, και οι μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα.
Όχι μόνο αυξάνεται η φτώχεια, αλλά βαθαίνει και το χάσμα μεταξύ των τάξεων, επισημαίνει η Caritas.
Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, το πλουσιότερο 20% κατέχει 7,5 φορές περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 20%, με την Caritas να μιλά για το βαθύτερο χάσμα στην Ευρώπη.
Εξάλλου ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα αυξήθηκε σε 402.000 πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο.
Πάντως η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των Ισπανών, με τον αριθμό των εθελοντών που εργάζονται για την Caritas να αυξάνεται κατά 9,3% στους 70.229 το 2012.

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!