Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Δραματική η φετινή μείωση παραγωγής ελαιόλαδου – Φόβοι για εκτίναξη της τιμής

elaiolado

 

Τη μείωση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών στη χώρας μας επιβεβαιώνει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC).

Αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής είναι να παρουσιάζεται μια ανοδική πορεία των τιμών παραγωγού, όμως η έλλειψη του προϊόντος δεν αυξάνει το εισόδημα των καλλιεργητών. Η παραγωγή ελαιολάδου προβλέπεται να φτάσει τους 160.000 τόνους (μειωμένη κατά -50% σε σχέση με πέρσι).

Αντιθέτως αύξηση θα υπάρξει στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, που σύμφωνα με τις προβλέψεις του IOC, για την περίοδο 2013/2014 αναμένεται να κυμανθεί σε 3.000.000 τόνους (αυξημένη σε σχέση με την περσινή που κυμάνθηκε στους 2.500.000 τόνους). Η Ισπανία είναι η χώρα που θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής. Αύξηση θα έχουμε και στην Πορτογαλία, ενώ στην Ιταλία θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών, για την περίοδο 2013/2014 προβλέπεται να κυμανθεί στους 2.500.000 τόνους, παρουσιάζοντας και αυτή μια αύξηση, σε ποσοστό 4%, σε σχέση με την περσινή.

Στη χώρα μας εκτός της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, μεγάλη είναι η μείωση και στην κονσερβολιά, αποκλείοντας το περυσινό φαινόμενο της ελαιοποίησης σημαντικών ποσοτήτων επιτραπέζιας πράσινης ελιάς. Μικρότερη μείωση παρουσιάζουν οι ελιές Καλαμών.

Αυξημένες παραγωγές επιτραπέζιας ελιάς φαίνεται να έχουν η Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και η Τουρκία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του IOC, η Τουρκία θα ανέβει στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών παραγωγής επιτραπέζιων ελιών, μετά την Ισπανία και πριν από την Αίγυπτο. Αύξηση προβλέπεται να υπάρξει φέτος και στην κατανάλωση ελιών.

Σε αντίθεση με την Ιταλία και την Ισπανία, στην Ελλάδα οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή έχουν σαν αποτέλεσμα μια ανοδική τάση των τιμών. Έτσι από τα 2,46 ευρώ το κιλό που ήταν η τιμή παραγωγού την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, έφτασε στα 2,50 ευρώ το κιλό στα τέλη του μήνα. Αυτή η τιμή, σύμφωνα με το IOC, είναι αυξημένη, σε ποσοστό 23%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Πηγή: agrotypos.gr

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!