Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Δωρεάν ρεύμα για τις ευπαθείς ομάδες κατά… αιθαλομίχλης

reuma

Μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας, την περίοδο που η αιθαλομίχλη χτυπά «κόκκινο», ζητά ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης για τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Πρακτικά με το μέτρο αυτό επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν τα νοικοκυριά με οικονομικά κίνητρα προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης αντί για τζάκια, ώστε να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Με επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ζητά όσοι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες να μην χρεώνονται το ρεύμα που καταναλώνουν τις ημέρες με υψηλή ρύπανση (αιωρούμενα σωματίδια πάνω από 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) αλλά και άλλες τόσες.

Με άλλα λόγια, αν καταγραφούν τρεις ημέρες με υπερβάσεις σωματιδίων, τότε για έξι ημέρες η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μηδενική.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου που έχουν εγκαταστήσει συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο μέτρο, θα διευκολύνει ουσιαστικά τους κατοίκους των αστικών κέντρων και θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εκπεμπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων.

Η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί ειδική ρύθμιση, η οποία θα υιοθετεί διαφορετική έκπτωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ θα περιλαμβάνει και αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου σε σχέση με την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσουν δωρεάν.

Ο κ. Μανιάτης, καλεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να γνωμοδοτήσει για το προτεινόμενο μέτρο, αλλά και να εισηγηθεί συμπληρωματικά, ή εναλλακτικά μέτρα, που θα μπορούσαν να επιφέρουν δραστικό περιορισμό της χρήσης συστημάτων θέρμανσης με καύση ξύλου, σε ακραίες περιπτώσεις περιστατικών αιθαλομίχλης.

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!