Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων: «Χάνονται κάθε εβδομάδα άνω από 500 διδακτικές ώρες» – Τραγικές οι ελλείψεις στο Γυμνάσιο Τ.Λ. Γαυρίου

IMG_2255 copy

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο Τ.Λ. Γαυρίο λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε εκπαιδευτικά προβλήματα με αποτέλεσμα η σχολική μονάδα να μην λειτουργεί ομαλά. Οι μαθητές των Τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου Γαυρίου κάθε εβδομάδα χάνουν δεκάδες διδακτικές ώρες ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε Φιλόλογους, Μαθηματικούς και πολλές άλλες ειδικότητες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Α” Κυκλάδων στα σχολεία των νησιών χάνονται πάνω από 500 διδακτικές ώρες την εβδομάδα ενώ σε πολλές περιπτώσεις όπως στο Γυμνάσιο Λ.Τ. Γαυρίου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο αφού οι ελλείψεις είναι πολλές και σοβαρές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Α” Κυκλάδων έχει ως εξής:

Δύο μήνες συμπληρώνονται από την έναρξη του σχολικού έτους και πολλά σχολεία του νομού μας, ιδιαίτερα αυτά των μικρών νησιών, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα στα σχολεία της ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων  χάνονται κάθε εβδομάδα 500 ώρες διδακτικού έργου λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Η έλλειψη εκπαιδευτικών από τα σχολεία μας δεν είναι αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ να επιτεθούν στις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στη χώρα μας στην παιδεία. Ξεκάθαρη επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού αποτελεί η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι «..η ΟΛΜΕ υπολογίζει τα κενά στα σχολεία με βάση τη νομοθεσία ενώ το υπουργείο με βάση τις ανάγκες της χώρας…».

 Σε αυτή τη λογική το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι δεν είναι «ανάγκη»  οι μαθητές στην Κύθνο, στη Σίφνο, στην Άνδρο, στη Σέριφο και στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια να διδάσκονται μουσική, καλλιτεχνικά, πληροφορική και ξένες γλώσσες. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι καθαρά ταξική αφού αποκλείει μαθητές φτωχών οικογενειών από την πρόσβαση στη γνώση και ειδικά σε εκείνα τα μαθήματα που προωθούν την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο σε ορισμένα σχολεία όπως το Γυμνάσιο Τ.Λ. Γαυρίου, όπου λείπει μεγάλο ποσοστό του απαιτούμενου προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων επίσης, δημιουργεί η έλλειψη καθηγητών ειδικής αγωγής που έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τη γνώση μαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες. Τέλος, η πολιτική υποβάθμισης της ενισχυτικής και πρόσθετης διδασκαλίας συνεχίζεται και φέτος καθώς δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια, ενώ το υπουργείο συζητά να τις υποκαταστήσει με  προγράμματα του ΟΑΕΔ και με ηλεκτρονική πλατφόρμα  που θα χρησιμοποιεί ο μαθητής από το σπίτι!!! 

Η  ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων απαιτεί την άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις  καθηγητών και καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να διεκδικήσουν το δικαίωμα  τους για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Παιδεία – Υγεία – Δημόσια αγαθά δεν αποτελούν εμπόρευμα αλλά ανήκουν στο λαό.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!