Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ελπίζουν σε έργα βελτίωσης στους ΒΙΟΚΑ Πάρου και Κιμώλου

image001

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν οι Βιολογικοί Καθαρισμοί (ΒΙΟΚΑ) Κιμώλου και Νάουσας Πάρου, εξετάστηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη στην Ερμούπολη Σύρου, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η Αρχή.

Όπως αναφέρεται από την Ανεξάρτητη Αρχή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διερεύνηση περιβαλλοντικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των εν λόγω ΒΙΟΚΑ, καθώς πρόκειται για μονάδες που τυχόν αστοχίες στη λειτουργία τους και στα έργα που τις συνοδεύουν για την τροφοδοσία ή τη διάθεση των λυμάτων, επιφέρουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επιπλέον, το θέμα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με την Αρχή, διότι οι εγκαταστάσεις τους είναι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

Εργα βελτίωσης

Για τον ΒΙΟΚΑ Κιμώλου, που λειτουργεί δίχως περιβαλλοντικούς όρους, συζητήθηκαν η πρόοδος της διαδικασίας αδειοδότησης, τα προβλήματα λειτουργίας του και ιδιαίτερα ο τρόπος διάθεσης λυμάτων και ιλύος αλλά και η δυνατότητα υλοποίησης βελτιωτικών έργων.

Για την περίπτωση της Νάουσας Πάρου, συζητήθηκαν εκτός από τη νομιμότητα λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ και τα αίτια υποβάθμισης του προστατευόμενου υγρότοπου, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος των αντλιοστασίων και των αγωγών μεταφοράς λυμάτων.

Επισημάνσεις από ΣτΠ

Στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για τη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών σε όλη τη χώρα, ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνει:
– Η µη τήρηση της ορθής διαδικασίας χωροθέτησης τέτοιων εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα μάλιστα κοντά ή μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και η έλλειψη αξιολόγησης των εν δυνάμει επιπτώσεών τους, ενέχει τον κίνδυνο ακύρωσης της χρηματοδότησης και υλοποίησής τους.
– Σε ΒΙΟΚΑ που λειτουργούν δίχως περιβαλλοντικούς όρους σε ισχύ, ή κατά παράβασή τους, απαιτείται η εναρμόνιση µε τη νέα πλέον νομοθεσία, η οποία έχει επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην αδειοδοτική διαδικασία.
– Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας τόσο των μονάδων επεξεργασίας όσο και των συνοδών τους έργων που βρίσκονται κοντά σε περιοχές υπό καθεστώς ειδικής προστασίας.
– Η μακροχρόνια καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων επεξεργασίας που οδηγεί σε «προσωρινές» λύσεις διάθεσης λυμάτων και ιλύος των ΒΙΟΚΑ, αποτελεί ανορθόδοξο τρόπο λειτουργίας, που γεννά ζητήματα νομιμότητας και σωρευτικά προκαλεί δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Πηγή: http://cycladesvoice.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!