Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πλημμύρας – Ενημέρωση από τον Γ. Μαχαιρίδη για τις καταστροφές και τις ζημιές

uuuuuu

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης κακοκαιρίας στη Ρόδο κράτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του στη Σύρο. Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη του Σώματος θέλησαν να εκφράσουν τη λύπη τους για τον άδικο χαμό τεσσάρων συνανθρώπων μας από τις πλημμύρες που έπληξαν πριν λίγο καιρό τη Ρόδο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδηςενημέρωσε αναλυτικά τους περιφερειακούς συμβούλους, λέγοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν σπίτια και επιχειρήσεις, με τα δυσάρεστα γεγονότα να συμβαίνουν σε δύο συγκεκριμένες διαβάσεις που κατασκευάστηκαν από πρώην κοινότητες. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το συγκεκριμένο ποτάμι στην Κρεμαστή κλείνει πάντα, με ευθύνη της Αστυνομίας και της τοπικής κοινότητας […] Έγινε μια λανθασμένη εκτίμηση ότι μπορεί να περάσει ένα όχημα από το ποτάμι και στη μέση του ποταμού ήρθε η θεομηνία, χτύπησε ένα κύμα το αυτοκίνητο και έσβησε η μηχανή» είπε ο κ. Μαχαιρίδης, ο οποίος περιέγραψε το πώς συνέβη το μοιραίο περιστατικό.

Ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε επίσης, να μοιραστεί στους συμβούλους το ιστορικό των γραπτών ενεργειών για τη γέφυρα Κρεμαστής, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι η μελέτη του έργου δημοπρατήθηκε από το 2003, ενώ ζητήθηκε και η χρηματοδότηση του από το «σπατόσημο». Παράλληλα, συνεχίστηκε η προσπάθεια ανεύρεσης κι άλλων πόρων. Σημειώνεται ότι η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1937 και το επαρχιακό δίκτυο έχει συγκεκριμένη διαδρομή, η οποία είναι και ασφαλής.

«Κάποιοι πίστεψαν ότι όλο αυτό το διάστημα δεν κάναμε τίποτα, όμως εμείς επιμελώς δείξαμε ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου» επεσήμανε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας στη συνέχεια ότι αυτό που προέχει είναι να ξέρει ο πολίτης τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, με το κύριο βάρος αντιμετώπισης να πέφτει στους ώμους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να οργανωθούν καλύτερα και οι τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Μαχαιρίδης μίλησε και για το «επίδομα ένδειας» που δόθηκε σε όσους το έχουν ανάγκη και επεσήμανε ότι ζητήθηκε να απλουστευθούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου οι δικαιούχοι να πάρουν τα χρήματα  όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, κάτι που όντως έγινε. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα περισσότερα επιδόματα. Επιπλέον, όσες περιοχές επλήγησαν, κηρύχθηκαν πλημμυρόπληκτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποκατάσταση των ζημιών και των καταστροφών τόσο στους πολίτες, όσο και στις δημόσιες υποδομές. «Ίσως είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία εγκρίνει άμεσα τις πιστώσεις για να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης.

Χ. Κόκκινος: «Να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση στα λόγια και στα έργα»

Για τη στάση που κράτησε ο συνδυασμός «Νέα Εποχή Για τα Νησιά Μας» μίλησε ο επικεφαλής της Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος είπε ότι η παράταξή του δεν στάθηκε μόνο στην άσκηση κριτικής, αλλά ζήτησε την άμεση ανακούφιση των πληγέντων και συναίνεσε στις σχετικές αποφάσεις. Ο κ. Κόκκινος επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει σε επίσημες ανακοινώσεις και δελτία Τύπου που είχε εκδώσει σχετικά με το θέμα (σ.σ. τις οποίες έχει δημοσιεύσει το naxosnow.gr) και τόνισε ότι οι πληγέντες θα πρέπει να στηριχθούν όχι μόνο οικονομικά και ηθικά, αλλά και ψυχολογικά.

«Ήταν πολύ εύκολο για μας να επιρρίψουμε ευθύνες, όμως δεν το κάναμε. Σέβομαι τις προσπάθειες του καθενός, όμως αυτή τη στιγμή που έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, θα πρέπει να κάνουμε μια κριτική […] Πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει στοχευμένα από δω και πέρα. Με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας να αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα έρθουν για να μην έχουμε πάλι τα ίδια […] Θέλουμε από δω και πέρα να υπάρξει μια ουσιαστική παρέμβαση και στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, πρέπει να γίνουν εκείνες οι ενέργειες που θα δείξουν ότι το κράτος είναι αποτελεσματικό και κοντά στους πολίτες. Μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, θα πρέπει να παραμεριστούν οι όποιες ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις για να χτίσουμε και αυτά που γκρεμίστηκαν και να αποκατασταθεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Ζητώ λοιπόν να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση και στα λόγια και στα έργα» δήλωσε ο κ. Κόκκινος.

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες»

Ο Γιάννης Περδικάρης, εκπροσωπώντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε καταρχήν για την ανάγκη να υπάρχει πρόληψη για την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων τέτοιων φαινομένων. «Και σε αυτόν τον τομέα δεν γίνονται αυτά που πρέπει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, με τους προσανατολισμούς και τις επιλογές να μην είναι στην κατεύθυνση διάθεσης των οικονομικών πόρων στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των καταστροφών, ο κ. Περδικάρης υποστήριξε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την επούλωση των πολλών και σοβαρών πληγών που έχουν ανοίξει και να μην δίνονται «ψίχουλα» για την αποκατάσταση των πληγέντων. Τέλος, κάλεσε τον λαό να είναι σε επιφυλακή και να διεκδικεί τα όσα δικαιούνται. «Να είμαστε ουσιαστικοί και το σημαντικό είναι να βρισκόμαστε στο πλάι των πολιτών» κατέληξε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

 Π. Χρυσαφίδης: «Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι»

«Σωστή τραγωδία» χαρακτήρισε ο Παύλος Χρυσαφίδης τα όσα έγιναν στα Δωδεκάνησα, συμπληρώνοντας ότι οι αρμόδιοι δεν διδάχθηκαν από παρόμοια περιστατικά του παρελθόντος και δεν έμαθαν από τα λάθη που είχαν διαπραχθεί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες κόντρα στον καιρό», τα όσα έγιναν, οφείλονται στην υπερφίαλη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και στις πολιτικές του κατεστημένου και του εύκολου κέρδους που οδήγησαν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ο κ. Χρυσαφίδης ζήτησε από τους αρμόδιους να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και να επικρατήσει η κοινή λογική. «Νόμοι υπάρχουν, ας εφαρμοστούν και όπου δεν εφαρμόζονται να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν» δήλωσε και κατέληξε λέγοντας: «Ευχόμαστε να μη ξανασυμβει  πουθενα στο τοπο μας τετοια καταστροφη και επιτέλους να γινει ότι είναιανθρωπινως δυνατον για την αποκατασταση των καταστροφων με ουσιαστικη στηριξη των πληγέντων

 Ν. Χρυσόγελος: «Δεν πρέπει να παραμείνουμε παθητικοί»

«Είναι υποκριτικό να μιλάμε με θλίψη εκ των υστέρων για πράγματα που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει» υποστήριξε ο κ. Χρυσόγελος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για ό,τι συνέβη. «Δεν έχω δει καμία πολιτική να αλλάζει και περιμένουμε την επόμενη καταστροφή. Δεν βλέπω να διδασκόμαστε από τα λάθη και αυτό είναι στο πλαίσιο της ευθύνης που έχουμε ως περιφέρεια […] Ξέρουμε ότι τα έργα έγιναν σε άλλες εποχές, με άλλα δεδομένα, τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι πρέπει να παραμείνουμε παθητικοί; […] Ποια είναι η στρατηγική της Περιφέρειας για την πολιτική προστασία και την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει ήδη συντελεστεί;» υπογράμμισε ο κ. Χρυσόγελος, ο οποίος έδωσε έμφαση στον επανασχεδιασμό των έργων με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις τωρινές περιβαλλοντικές ανάγκες.

 «Αφήστε τους αρμόδιους να κρίνουν ποιες είναι οι ευθύνες του καθενός»

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος έζησε από κοντά τα τραγικά γεγονότα. Έχοντας αποφύγει μέχρι στιγμής να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα όσα συνέβησαν, ο αντιπεριφερειάρχης θέλησε να περιμένει τη σημερινή συνεδρίαση για να ενημερώσει σχετικά το Σώμα και προχώρησε σε μια αναλυτική αναδρομή των γεγονότων, αλλά και των ενεργειών που έγιναν.

«Στην περίπτωση της τελευταίας καταστροφής θρηνήσαμε τέσσερις συμπολίτες. Αυτό ίσως ευαισθητοποίησε την κρατική μηχανή και είδα για πρώτη φορά να ανατρέπονται εγκύκλιοι και νομοθεσία για άμεση δράση της Περιφέρειας […] Αφήστε τους αρμόδιους να κρίνουν ποιες είναι οι ευθύνες του καθενός. Δεν είναι η Περιφέρεια που πρέπει και μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Το ότι εμείς συντονίζουμε, αυτό υποδηλώνει μια παθογένεια. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου να την εντοπίσει και δεν θέλω να ασχοληθώ με την ηθική αυτουργία στην οποία αναφέρθηκαν κάποιοι συνάδελφοι […] Αυτές οι ενέργειες και αυτά τα κονδύλια που ήρθαν, είναι η αρχή. Υπάρχουν ελλείψεις, να μην κρυβόμαστε, τουλάχιστον ήδη σχεδιάζεται η επικαιροποίηση των αντιπλημμυρικών μελετών. Ας είναι ένα μνημόσυνο σε αυτούς που χάθηκαν, ότι δρομολογήθηκαν και δρομολογούνται κάποια πράγματα» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδιάκος.

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκαν και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι.

Πηγή: http://www.naxosnow.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!