Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Επίσκεψη Προέδρου και επισήμων της Ρωσικής Δημοκρατίας του Ταταρστάν

tatarstan1_F10452

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου και των επισήμων της Ρωσικής Δημοκρατίας του Ταταρστάν, στα νησιά Σύρο, Μύκονο και Σαντορίνη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συναντήσεων και συνεργασίας μεταξύ του Ταταρστάν και της περιοχής των Κυκλάδων, σε ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και άλλων φορέων της Σύρου, το Μάρτιο του 2014. Στόχος των συναντήσεων, είναι η ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού και του τουρισμού γενικότερα, της εκπαίδευσης, της βιομηχανίας, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, επισκέφθηκαν τις Κυκλάδες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Rustam Minnikhanov, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Shamil Ageev, η αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού κα IradaAyupova, ο αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. DamirSafiullin, o Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Sergey Ivanov και ο επικεφαλής του τμήματος της κρατικής επιτροπής για τον τουρισμό, κ. Ivan Kadoshnikov.

Επισημαίνεται ότι η Δημοκρατία του Ταταρστάν με πληθυσμό 3.850.000 κατοίκους και έκταση 68.000 τ.χλμ, είναι μια από πλέον αναπτυγμένες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στους τομείς της άντλησης πετρελαίου, της αεροπορικής βιομηχανίας, της πυρηνικής βιομηχανίας και των κατασκευών αυτοκινήτων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι διαθέτει σπουδαίες πανεπιστημιακές σχολές.

tatarstan2_F10501

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, παρά τον αιφνιδιασμό που δέχθηκε – καθώς η πληροφορία της επίσκεψης του κλιμακίου των επισήμων δόθηκε μόλις δύο ημέρες προ της πραγματοποίησής της – και τα κενά επικοινωνίας που διαπιστώθηκαν, αναγνωρίζοντας ως πολύ σοβαρό το γεγονός της επίσκεψης, ανταποκρίθηκε άμεσα. Σε μια περίοδο, ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του Επιμελητηρίου που χαρακτηρίζεται απόέξαρση δραστηριοτήτων σχετικών με υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης του τουριστικού – και όχι μόνο – προϊόντος των Κυκλάδων, τα οποία υλοποιούνται εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, με τρία χρόνια καθυστέρηση, προετοίμασε το υλικό και τα στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την ατζέντα των συναντήσεων και τον καθορισμό των αξόνων στους οποίους υπάρχει κοινή πρόθεση αλλά και δυνατότητα για ανάπτυξη συνεργασιών, στους τομείς που δραστηριοποιούνται τα νησιά των Κυκλάδων.

Η αναγκαιότητα αυτού του βαθμού προετοιμασίας και εμπλοκής, επιβεβαιώθηκε τόσο από τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Shamil Ageev, όσο και από τον ίδιοτον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ταταρστάν κ. Rustam Minnikhanov, οι οποίοι διευκρίνησαν ότιοι όποιες επιχειρηματικές συνεργασίες συζητηθούν και εξεταστούν από τις δύο πλευρές, θα συντονιστούν  από τα δύο Επιμελητήρια (Ταταρστάν και Κυκλάδων), μεταξύ των οποίων θα υπογραφούν αναλυτικά πρωτόκολλα συνεργασίας.

Το πλαίσιο των συναντήσεων ξεκίνησε με σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μεταξύ αφενός του κλιμακίου των επισήμων της Δημοκρατίας του Ταταρστάν και αφετέρου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεωργίου Λεονταρίτη, του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. Μάρκου Δαδάου, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσου και του διευθυντού κ. Αλέξη Τσιάντη, του Αντιδημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Αλέξη Αθανασίου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Σύρου-Ερμούπολης κ. Θάνου Φώσκολου, του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, κ. Ιάκωβου Αρβανίτη και του τουριστικού πράκτορα κ. Αντώνη Μαραγκού.

 
 

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στην έδρα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κατά την οποία αποτυπώθηκαν και αναλύθηκαν τα επιμέρους και ουσιαστικά σημεία του πλαισίου συνεργασίας (τουρισμός, τοπικά προϊόντα – οίνος & τυροκομικά, ορυκτά και χημικά προϊόντα, ναυπηγική & βιομηχανική δραστηριότητα – Νεώριον Σύρου) και οι άξονες της κύριας συνάντησης με τον Πρόεδρο του Ταταρστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από ρωσικής πλευράς, εκδηλώθηκε μεταξύ άλλων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το Νεώριο, στοοποίο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη με αναγνωριστική διάθεση, για ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου συνεχίστηκε ο κύκλος των συναντήσεων, μεσύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Μύκονου, όπου από πλευράς Επιμελητηρίου Κυκλάδων, συμμετείχε τριμελής ομάδα, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Ρούσσο, τον διευθυντή κ. Αλέξη Τσιάντη και τον υπεύθυνο αναπτυξιακών θεμάτων κ. Αντώνη Μαραγκό. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας, να θέσουν τα επιμέρους θέματα της εξεταζόμενης συνεργασίας καθώς και τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διευκρινίζει ότι προκειμένου να λάβει οποιαδήποτε απόφαση για σύναψη συνεργασίας και εμπορικών σχέσεων, θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τα προαπαιτούμενα, δηλαδή την αρμονική συνεργασία μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα για τη Σύρο, την οποία αφορά η πλειοψηφία των θεμάτων της συνεργασίας, απαιτείται η ύπαρξη κεντρικού και οργανωμένου σχεδίου δράσης και προβολής, εστιασμένου στη σχέση οφέλους/κόστους, καθώς οι αποσπασματικές και μεμονωμένες ενέργειες, όχι μόνο δεν επιφέρουν αποτελέσματα με συνολικό όφελος, αλλά επιπλέον, δημιουργούν ζημία λόγω έλλειψης ενιαίου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, και συνεπώς, αλληλοεπικαλύψεων.

Από πλευράς Επιμελητηρίου Κυκλάδων, εκφράζεται η προσδοκία, τα τόσο σοβαρά και ευαίσθητα θέματα, όπως η επίσκεψη ενός αρχηγού κράτους με κλιμάκιο ανώτατων αξιωματούχων, να μας βρίσκουν περισσότερο ώριμους, οργανωμένους, θετικούς για συνεργασία – καταρχήν μεταξύ μας. Επιπλέον, εκφράζεται η ευχή να παραμεριστούν ήσσονος σημασίας θέματα, που μέχρι σήμερα μόνο ζημιά έκαναν στον τόπο και τις επιχειρήσεις μας, εάν πραγματικά θέλουμε να ευοδωθούν τέτοιες προοπτικές συνεργασίας – κάτι που είναι στο χέρι μας, μέσα από ομαδική προσπάθεια και συμμετοχή – για να επιτύχουμε αποτελέσματα αντάξια των δυνατοτήτων των νησιών μας.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους τόσο των απελθουσών όσο και των σημερινών Αυτοδιοικητικών αρχών α’ και β’ βαθμούγια τις προσπάθειες που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλουν, ώστε το υπό εξέταση πλαίσιο συνεργασίας με τη Ρωσική Δημοκρατία του Ταταρστάν να φτάσει σε ένα ώριμο σημείο και σε μια εξέλιξη που το φέρνει σήμερα πιο κοντά στην υλοποίησή του.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!