Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Επανέρχονται τα σενάρια για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

fpa

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, εν’όψει της έλευσης της Τρόικα, ένα θέμα μείζονος σημασίας για τις Κυκλάδες το οποίο αναμένται να τεθεί στο τραπέζι για μια ακόμη φορά.

Για το 2014 η κυβέρνηση σχεδιάζει «Κοκτέιλ» φορολογικών επιβαρύνσεων μέσω της κατάργησης των φορολογικών εκπτώσεων που έχουν απομείνει και των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά και θα αποτυπωθούν στο νέο κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από την επιβολή του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή 23%. Στο στόχαστρο μπαίνουν – όπως προαναφέραμε- και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διακινούνται και καταναλώνονται στα νησιά του Αιγαίου. Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 4,5%, του 9% και του 16% στο 23%, με αποτέλεσμα να αυξηθούν από 6% έως και 18% οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, έχει τεθεί η επανεξέταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο το οποίο τελικά δεν απέδωσε αφού οι τιμές των προιόντων παρέμειναν ίδιες.  Η Τρόικα ζητά να επανέλθει ο ΦΠΑ της εστίασης στα προηγούμενα επίπεδα, ενώ η κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας ότι θα οι αντιδράσεις από πλευράς των επαγγελματιών θα είναι έντονες.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!