Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Ερώτηση κ. Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή για τα προβλήματα από την υπερχείλιση φράγματος στη Σέριφο

αρχείο λήψης

Τα προβλήματα που προκαλεί η υπερχείλιση φράγματος στην περιοχή του Αυλόμωνα στη Σέριφο παρουσιάζει σε ερώτηση του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Επίκεντρο των προβλημάτων αποτελεί ένας χωματόδρομος 300 μέτρων στον περιφερειακό οδικό άξονα στην περιοχή Στενό Σερίφου, ο οποίος τους χειμερινούς μήνες μετατρέπεται σε ρέμα, καθώς βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το φράγμα που κατασκευάστηκε χωρίς να έχει οριοθετηθεί υπερχειλιστής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, κυρίως για τους κατοίκους του Αυλόμωνα που δεν μπορούν να φτάσουν στα σπίτια τους, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο η περιοχή επιχωματώνεται, με αποτέλεσμα όταν φυσάει, να δημιουργείται νέφος σκόνης και αφόρητες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους περίοικους.

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (αρ. πρωτ. 6179/30.12.13) που επικαλείται ο κ. Συρμαλένιος, ο Δήμος Σερίφου έπρεπε «…να προχωρήσει στην διευθέτηση οριοθέτηση ρέματος κατάντη του φράγματος μετά των όποιων απαραίτητων αντιπλημμυρικών τεχνικών έργων τα οποία θα οδεύουν με ασφάλεια την όποια τυχόν περίσσεια των κατακρατούμενων νερών πέραν της δυναμικότητας του φράγματος…».

Επίσης, να προχωρήσει «στην εξασφάλιση μιας οικολογικά αποδεκτής, μόνιμης και συνεχούς τροφοδοσίας νερού για την διασφάλιση των κατάντη του φράγματος ποτάμιων και παραποτάμιων οικοσυστημάτων όπως και στην εγκατάσταση μόνιμων σταθμών παρακολούθησης σε επίκαιρα σημεία».

Ωστόσο, έκθεση της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου δεν διαπιστώνει την υλοποίηση κανενός είδους τεχνικού έργου ή διευθέτησης – οριοθέτησης κοίτης ρέματος που να οδεύει με ασφάλεια τις περίσσιες των κατακρατούμενων νερών του φράγματος. Έτσι επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ στο Δήμο Σερίφου.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, ο βουλευτής Κυκλάδων ρωτά τους δύο υπουργούς τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν άμεσα για την λύση του ζητήματος προκειμένου να ανακουφιστούν τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες του νησιού.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!