Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ερώτηση στη Βουλή για τους απλήρωτους ναυτεργάτες του Πηνελόπη Α

pinelopi

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη για τους απλήρωτους ναυτεργάτες του πλοίου Πηνελόπη Α, στους οποίους οφείλονται πάνω από 800.000 ευρώ, κατέθεσαν οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ κ.κ.  Δρίτσας,  Συρμαλένιος και Στρατούλης.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι Ναυτεργάτες του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», πλοιοκτησίας Αλέξανδρου Αγούδημου, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί από 3 – 6 μήνες, ποσό που ξεπερνά συνολικά τα 800.000 ευρώ. Ήδη το πλοίο από 1/9/2013 λόγω επίσχεσης εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληρώματος δεν εκτελεί τα προγραμματισμένα δρομολόγιά του και έχει ακινητοποιηθεί στο λιμάνι της Ραφήνας. Σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ, η επιχείρηση Αγούδημου, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα νόμιμα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά επιδίωξε σε συνεργασία με άλλη Ναυτιλιακή Εταιρεία να κλείσει συμφωνία ναύλωσης του πλοίου, χωρίς την εξόφληση του πληρώματος και με την απαίτηση να κλείσει το ναυτολόγιο και να απολυθούν οι Ναυτεργάτες, χωρίς να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένοι μισθοί, κάτι που είναι σαφώς παράνομο. Σημειώνεται ότι η επιχειρούμενη μεθόδευση για κλείσιμο του ναυτολογίου χωρίς την εξόφληση των Ναυτεργατών απέτυχε, χάρη στην ενότητα και την αποφασιστικότητα του πληρώματος, της ΠΕΝΕΝ και άλλων Σωματείων.

Όμως, στη συνέχεια η εταιρεία διέκοψε την τροφοδοσία και την σίτιση των Ναυτεργατών, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να μένει χωρίς φαγητό για πολλές ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βοήθεια του πληρώματος, έσπευσαν κάτοικοι, καθώς και η εκκλησία της Ραφήνας, οι οποίοι προσέφεραν τρόφιμα, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι ναυτεργάτες.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ έχει απευθυνθεί στις Λιμενικές, Εισαγγελικές και Δικαστικές αρχές και απαιτεί να κινηθούν άμεσα και αποφασιστικά ενάντια στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, επιβάλλοντας ό,τι προβλέπεται από την ποινική δικονομία για την καταβολή και την εξόφληση των Ναυτεργατών του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α».

Με δεδομένα τα παραπάνω

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

Α) Τι μέτρα θα λάβει απέναντι στο πρωτοφανές αυτό περιστατικό αθέτησης υποχρεώσεων και εγκατάλειψης πληρώματος από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, καθώς και μη κάλυψης των βασικών αναγκών του πληρώματος;  Το γεγονός ότι το υπουργείο δηλώνει ότι δεν έχει εκ του νόμου δικαιοδοσία να παρέμβει στη μεταξύ εργοδοσίας και ναυτεργασίας νομική διαμάχη, καταργεί αυτομάτως και την υποχρέωσή του, που πηγάζει από τον θεσμικό του ρόλο για τη στήριξη και αρωγή των Ελλήνων ναυτικών;

Β) Τι μέτρα θα λάβει απέναντι στο γενικευμένο και διαρκώς διογκούμενο φαινόμενο της απλήρωτης ναυτικής εργασίας σε δεκάδες ελληνικά και ελληνόκτητα Ε/Γ πλοία;

10/10/2013

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων

Νίκος Συρμαλένιος,  βουλευτής Κυκλάδων

Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής Β΄Αθήνας

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!