Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής του βοηθήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων

ksenodoxeio

Eρώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, κατέθεσαν για τη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής του εφάπαξ βοηθήματος και της επιστροφής εισφορών των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους δικαιούχους και τις οικογένειές τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Συρμαλένιος, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Σταύρος Κοντονής και Στέφανος Σαμοΐλης.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. αναφέρουν:

«Βάση του ν.3655/2008 ο κλάδος Πρόνοιας ξενοδοχοϋπαλλήλων εντάχθηκε στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) από την έναρξη λειτουργίας του (1-10-2008), ως Τομέας Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Σύμφωνα με το άρθρο 105 «σκοπός του ΤΑΠΙΤ είναι η καταβολή εφάπαξ βοηθήματος από τους αντίστοιχους Τομείς πρόνοιας στους ασφαλισμένους τους …».

Παρατηρείται όμως μεγάλη καθυστέρηση, πέραν του έτους, στη διεκπεραίωση αιτήσεων εφάπαξ και επιστροφής εισφορών των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΤΑΠΙΤ κατά την 15/10/2013, «όσον αφορά στη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων για αιτήσεις Αθήνας-Κέρκυρας διεκπεραιώνεται ο Μάρτιος του 2012, Ρόδου-Ρεθύμνου-Χανίων ο Απρίλιος του 2012 και Λοιπών Περιφερειακών Παραρτημάτων ο Αύγουστος 2012, ενώ όσον αφορά στη έκδοση αποφάσεων για αιτήσεις Αθήνας-Κέρκυρας έχουν δοθεί αποφάσεις έως και τον Μάρτιο του 2012 και για Λοιπών Περιφερειακών Παραρτημάτων έως και τον Σεπτέμβριο 2012 (ο υπολογισμός γίνεται από τα περιφερειακά τμήματα)».

Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μηχανογράφησης. Στην κεντρική υπηρεσία του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα – Τομέας Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων- 3 εργαζόμενοι (ο ένας νέος) προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τον όγκο της έκδοσης αποφάσεων με όλα τα στοιχεία να είναι χειρόγραφα.

Επειδή μετά και τις μνημονιακές πολιτικές αφαίμαξης των οικονομικών των εργαζομένων τα χρήματα αυτά είναι απολύτως αναγκαία για τους δικαιούχους

Επειδή το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση για το Κράτος

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το αρμόδιο τμήμα απονομής του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα – Τομέας Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ώστε η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων και ενταλμάτων να μην είναι τόσο χρονοβόρα και οι δικαιούχοι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ ή την επιστροφή εισφορών σε εύλογο χρονικό διάστημα; Είναι στις προθέσεις τους η μηχανογράφηση του ΤΑΠΙΤ;»

Πηγή: http://www.naxos-news.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!