Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Ερώτηση Συρμαλένιου για τη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου

sxolh_kalon_texnon_tinou

Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος αναφορικά με το μέλλον της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου Τήνου.

Το περιεχόμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Τις τελευταίες μέρες, πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της κατάργησης – συγχώνευσης σχολών έχει τεθεί σε συζήτηση η κατάργηση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου της Τήνου. Αν πράγματι έχουν βάση οι πληροφορίες αυτές, τότε όσοι ενδεχομένως έχουν καταλήξει σε τέτοιες αποφάσεις, αγνοούν ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά δεδομένα που συνοδεύουν την ύπαρξη και τη διαδρομή της Σχολής. Διότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Σχολή αυτή ιδρύθηκε το 1955 και είναι απόλυτα συνδεδεμένη με μια περιοχή που έχει ιστορικά βγάλει σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ενώ όλα αυτά τα χρόνια πληθώρα αποφοίτων τεχνιτών της έχουν εργαστεί σε έργα εξειδικευμένης τέχνης και τεχνικής, όπως οι εργασίες αποκατάστασης της Ακρόπολης.

Πέραν αυτών, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Σχολή στοιχίζει ελάχιστα στο ελληνικό δημόσιο. Τα κτίρια στα οποία στεγάζεται είναι ιδιόκτητα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της καλύπτεται από το «Πανελλήνιο Ιερό  Ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου». Tέλος, σε μια εποχή που ζητούμενο είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, η τέχνη της μαρμαρογλυπτικής προσφέρει δυνατότητα απασχόλησης και ταυτόχρονα δημιουργικής έκφρασης για τους νέους που αποφοιτούν από τη σχολή αυτή,  που είναι αναγνωρισμένου κύρους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Α) Υπάρχει πράγματι η πρόθεση να κλείσει η Σχολή Μαρμαρογλυπτικής στον Πύργο της Τήνου, καταργώντας μια πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά που ανέδειξε το νησί ως λίκνο μαρμαρογλυπτικής και ζωγραφικής;

Β) Αν ναι, είναι διατεθειμένοι οι υπουργοί και η κυβέρνηση να ακυρώσουν την απόφαση τους, συνυπολογίζοντας την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα επιφέρει το κλείσιμο της σχολής στη διάδοση της μαρμαροτεχνίας και στη συνολική ανάπτυξη του νησιού της Τήνου;

Πηγή: http://cyclades24.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!