Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΣΕΕ: Ο προϋπολογισμός περίεχει ήδη σκληρά μέτρα, ενώ η τρόικα ζητά κι” αλλα

esee

Για έναν ακόμη «προϋπολογισμό αμφισβήτησης», λόγω των συνεχών απαιτήσεων της τρόικας να συμπεριληφθούν «νέα μη οριζόντια μέτρα» ως προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, μιλά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδης. 

Τονιζει δε ότι ο προϋπολογισμός του 2014 εμπεριέχει ήδη σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία ψηφίστηκαν πέρυσι. Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι η επαλήθευση των «κινούμενων στόχων» καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολη, αφού από την Κομισιόν ζητούνται επιπλέον μέτρα 5,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη ο κ. Κορκίδης δεν παραλείπει να επισημάνει ότι για άλλη μια φορά του νέους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν «οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, προβλέπεται αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 137,3% και του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 41,4%».

Η ΕΣΕΕ «έχει εδώ και καιρό επισημάνει -όπως άλλωστε και σε κάθε προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια- τη δυσκολία επίτευξης του στόχου των εσόδων καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από την αναγκαστική “στάση πληρωμών” των ελλήνων φορολογούμενων λόγω φοροαδυναμίας και όχι φοροδιαφυγής».

Η δήλωση του Β.Κορκίδη

«Η κατάθεση ενός ακόμα “προϋπολογισμού αμφισβήτησης” οφείλεται στις συνεχείς απαιτήσεις της τρόικας για να συμπεριληφθούν σε αυτόν νέα “μη οριζόντια μέτρα” ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

» Η τελική καταβολή της, ωστόσο, φαίνεται, με διάφορες δικαιολογίες, να καθυστερεί και πάλι για να διατηρήσει μέχρι το τέλος του 2013 το χρέος μας στα 321 δισ. ευρώ ή 175,5% του ΑΕΠ.

» Η άποψη της ΕΣΕΕ είναι πως ο προϋπολογισμός για το 2014 εμπεριέχει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, που ψηφίστηκαν πέρυσι για να εφαρμοστούν του χρόνου.

» Η επαλήθευση των “κινούμενων στόχων” καθίσταται πια εξαιρετικά δύσκολη, αφού από την Κομισιόν ζητούνται επιπλέον μέτρα 5,5 δισ. πέραν εκείνων που ενσωματώνει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατατέθηκε στη Βουλή.

» Οι κύριες ενστάσεις που διατυπώνονται από τις Βρυξέλλες είναι για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 δισ. του 2014.

» Η αμφισβήτηση οφείλεται στις υψηλές δανειακές ανάγκες 68,7 δισ. ευρώ για χρεολύσια ομολόγων και λήξης εντόκων γραμματίων. Τα μέτρα θα είναι συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ και θα προέρχονται κατά 2,3 δισ. από την αύξηση της άμεσης φορολογίας των φυσικών και νομικών προσώπων και κατά 3,2 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.

» Στην ερώτηση ποιοι θα πληρώσουν τους νέους φόρους, η απάντηση είναι και φέτος η ίδια: οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις.

» Ενδεικτικά, προβλέπεται αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 137,3% και του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 41,4%.

» Χωρίς την συμφωνία της Τρόικας είναι πολύ πιθανόν να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, εάν αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα των 812 εκ. ευρώ για το 2013 και 2,96 δισ. ευρώ το 2014, δεν επαληθεύονται.

» Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι όλοι συμφωνούν ότι το 2014 θα είναι η χρονιά επιστροφής στην πολυπόθητη ανάπτυξη, έστω με οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

» Η ΕΣΕΕ έχει εδώ και καιρό επισημάνει -όπως άλλωστε και σε κάθε προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια- τη δυσκολία επίτευξης του στόχου των εσόδων καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από την αναγκαστική “στάση πληρωμών” των ελλήνων φορολογούμενων λόγω φοροαδυναμίας και όχι φοροδιαφυγής.

» Το ελληνικό εμπόριο θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία νέου συντελεστή κεφαλαίου, φυσικού και ανθρώπινου, ως τη μόνη και αξιοπρεπή διέξοδο ανάπτυξης το 2014 που θα οδηγήσει στην επιβίωση των μικρομεσαίων, τη διάσωση των ελληνικών επιχειρήσεων και την επιστροφή στην απασχόληση».

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!