Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

«Η Άνδρος ένα βήμα πριν την ολική καταστροφή»

andros-map

ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Καλούνται όλοι οι τοπικοί σύλλογοι, φορείς, οργανώσεις και πολίτες της Άνδρου,  να παρευρεθούν, στην εκδήλωση ενημέρωσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του δικτύου «ΔΑΦΝΗ»  την Παρασκευή 22/11/2013 και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο Caravelεπί της Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 στην Αθήνα, το οποίο με την συναίνεση του προέδρου του και δημάρχου Άνδρου κ. Ι. Γλυνού,  παραχωρεί σε ιδιωτικές εταιρίες να μετατρέψουν το νησί μας σε ενεργειακό εργοστάσιο με έργα βιομηχανικής κλίμακας κάτω από την επικαλυπτόμενη ονομασία «Αιολικά Πάρκα»

Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα οι πολίτες της Άνδρου έχουμε ύψιστο χρέος στις από κοινού αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.

Πρόκειται για μια ολοκληρωτική, βάναυση και ισοπεδωτική επέλαση μεγάλων οικονομικών ομίλων και συμφερόντων, που θα έχει μόνιμες, καθοριστικές επιπτώσεις στην οικονομία, το τουρισμό, την κοινωνία, τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του νησιού.

Η επέλαση αυτή, που εξελίσσεται στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης αγνοώντας την τοπική κοινωνία, έρχεται να ολοκληρώσει την ανατροπή της παραγωγικής και τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Η  πολιτική υποβάθμισης του πρωτογενή τομέα, η καταστροφή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας, χρόνια τώρα δυναμιτίζουν και αποδυναμώνουν αυτό το πρότυπο.

Τα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται καμιά σχέση δεν έχουν με την έννοια και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται μόνο με την αυτοπαραγωγή και την εξ ολοκλήρου διάχυση των ωφελημάτων στην τοπική κοινωνία.

Για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των έργων αυτών έχει ψηφιστεί νομοθεσία (Χωροταξικό ΑΠΕ, Νόμος για την Επιτάχυνση των ΑΠΕ κ.ά.) που επιτρέπει την εγκατάστασή τους σχεδόν παντού, σε βάρος όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων,  σε δασικές εκτάσεις, στις κορυφογραμμές, στη γη υψηλής παραγωγικότητας, στις περιοχές του δικτύου Natura, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δεν υπάρχει κήρυξη  ζωνών Α’ απόλυτης προστασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους αποτελεί η πόντιση υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και μάλιστα από κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία χωριστά, διαδικασία που στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας δεν έχει όρια, πέρα από αυτά που θα θέσει η ζήτηση και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ο καθορισμός των έργων αυτών ως έργων «εθνικής ωφέλειας», που επιτρέπει τη χωροθέτησή τους σε δασικές εκτάσεις, αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα επίλυσης των ιδιοκτησιακών ζητημάτων, αφού σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κατάληψη ιδιωτικής γης για εγκατάσταση των έργων χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών της, που οδηγούνται σε μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες για να αποδείξουν ότι η γη είναι δική τους, ενώ αυτή έχει ήδη διατεθεί σε χρήση που οι ίδιοι δεν επέλεξαν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

$1·        Να σταματήσουν όλα όσα σχεδιάζονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

$1·        Να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί για ενεργειακά έργα βιομηχανικής κλίμακας.

$1·        Να μην υποδείξει η τοπική αυτοδιοίκηση Άνδρου χώρους για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. όπως ζήτησε να κάνουν ο υπουργός ΠΕΚΑ.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ
Να εμποδίσουμε από κοινού την εγκατάσταση ενεργειακών εγκαταστάσεων βιομηχανικής κλίμακας.

Να υπερασπιστούμε:  

$1·        Τις ντόπιες παραγωγικές κι επαγγελματικές δραστηριότητες και τους πολίτες του τόπου μας που επιβιώνουν με κόπο και εμπόδια.

$1·        Τις δραστηριότητες που επανεπενδύουν τα κέρδη στον τόπο.

$1·        Να αγωνιστούμε για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα ταιριάζει στην Άνδρο και θα σέβεται τους φυσικούς πόρους, τη πολιτιστική κληρονομιά και το απαράμιλλο Ανδριακό τοπίο.

Πολίτες  Άνδρος 13-11-2013

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!