Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Η απασχόληση στις Κυκλάδες με αριθμούς

apasxolisi

 

Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία στη ροή απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για τον Σεπτέμβριο του 2013 μέσω του Συστήματος Εργάνη. Παράλληλα δόθηκαν στη δημοσιότητα συγκριτικούς πίνακες για τη ροή απασχόλησης στο 6μηνο Μάρτιος με Σεπτέμβριος του 2013.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς καταγράφονται ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα και στιςΚυκλάδες μπορεί να διαπιστωθεί με νούμερα ποια είναι η ροή απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδο νησιού.

Για τον Σεπτέμβριο του 2013 στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου καταγράφεται μεγάλο κύμα αποχωρήσεων, απολύσεων κλπ και μικρός αριθμός προσλήψεων. Τούτο θεωρείται φυσιολογικό και παρουσιάζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μιας και ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί το τέλος της σαιζόν στα περισσότερα νησιά, με αποτέλεσμα να κλείνουν πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και να ολοκληρώνεται η εποχιακή απασχόληση και για μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία απασχόλησης για τον Σεπτέμβριο του 2013:

erganh septembrios

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας με τη ροή απασχόλησης στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο για το 6μηνο Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2013. Όπως θα δείτε παρακάτω, ο αριθμός των προσλήψεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτών των αποχωρήσεων – απολύσεων, ειδικά στα αμιγώς τουριστικά νησιά.

Πως είναι δυνατόν όμως σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης και αύξησης των δεικτών της ανεργίας να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Το φαινόμενο αυτό έχει εξήγηση με την καταπολέμηση της «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας. Ο αυξημένος αριθμός ανέργων σε σχέση με τις αποχωρήσεις – απολύσεις, οφείλεται κυρίως στη συμμόρφωση των εργοδοτών με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που έχουν γίνει πολύ αυστηρότερες, αλλά και στην αύξηση των ελέγχων που διενεργήθηκαν το 2013.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία απασχόλησης για το 6μηνο Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2013:

erganh 6mhno

«Η αδήλωτη εργασία έδωσε τη θέση της στη νόμιμη»

Σε δήλωσή του για τα πανελλαδικά αποτελέσματα Σεπτεμβρίου 2013 του Συστήματος Εργάνη, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε:

«Η απόφαση  να οριστούν τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη εργασία έπιασε «τόπο». Είναι φανερό ότι η ιστορικά υψηλότερη επίδοση του φετινού Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα καθαρό θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά 63.122 θέσεις εργασίας οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη συμμόρφωση των εργοδοτών και τη «μεταφορά» αδήλωτων εργαζομένων σε νόμιμες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι σε επίπεδο εννιαμήνου – Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο – το αντίστοιχο ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας είναι επίσης θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εννεάμηνου έτους από οποιοδήποτε αντίστοιχο καταγεγραμμένο εννεάμηνο, δηλαδή από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα της αξιοποίησης των νέων πληροφοριακών υποδομών του υπουργείου Εργασίας για την τόνωση της εισφοροσυλλεκτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω παρεμβάσεων, όπως ενδεικτικά:  

·                     Εντατικοί και διασταυρούμενοι έλεγχοι για την ταυτοποίηση των δηλούμενων στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» με τα αντίστοιχα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων

·                     Διασταύρωση των πραγματικών πληρωμών στις τράπεζες με τα δηλωθέντα ποσά οφειλών στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν υπάρχουν διαφορές

·                     Επιβολή ισόποσου προστίμου – δηλαδή 10.550 ευρώ – για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη»

·                     Υποβολή στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση – από την 1η Δεκεμβρίου – του συνόλου των εισφορών για ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή των εισφορών για κύριες συντάξεις, επικουρικές και παροχές εφάπαξ

Για το 2013 το ασφαλιστικό εξελίσσεται εντός στόχων και προβλέψεων. Από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπά­νης των 10,5 δις ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος το 2013, είχε προϋπολογιστεί να δοθεί στο ενδεκάμηνο εκτέλεσης το 91,7 % και έχει δοθεί το 91,5%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την  ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.

Τα παραπάνω μέτρα, καθώς και μια δέσμη άλλων καθαρά διαρθρωτικών και οργανωτικών παρεμβάσεων – «Ήλιος», «Αριάδνη», «Εστία» – συνιστούν ένα  ριζικό «νοικοκύρεμα» που θα κλείσει «τρύπες», θα άρει αδικίες και ανισότητες όπου ακόμα υπάρχουν, θα βελτιώσει σημαντικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος.

Αυτό μας επιτρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι και το 2014, αν και έτος μειωμένης συμμετοχής του Κρατικού Προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, σύμφωνα με το εγκριθέν από το Φεβρουάριο του 2013 επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεν θα υπάρξει απολύτως καμία επίπτωση στην ομαλή ροή της συνολικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος».

 

Πηγή: http://cyclades24.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!