Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Η αποκωδικοποίηση της παρουσίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

No 741822

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Αν ο βαθμός εμπιστοσύνης που εκπέμπει ένας πολιτικός αρχηγός συναρτάται με τη φερεγγυότητα του πολιτικού του λόγου τότε ο Α. Τσίπρας σίγουρα θα θυμάται για χρόνια την εν δυνάμει πρωθυπουργού εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη,  υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου. Και προσθέτουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγοντας -όπως ο διάβολος το λιβάνι- να χρησιμοποιήσει φθαρμένα λεκτικά σχήματα και υποσχέσεις, επιδίωξε και κατάφερε να μεταδώσει την εικόνα ενός εν δυνάμει πρωθυπουργού, ο οποίος γνωρίζει όχι μόνο τη δεινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά κυρίως να παρουσιάσει εκείνα τα εργαλεία με τα οποία μπορεί η κοινωνία, ο ίδιος, και το κόμμα του να οδηγήσουν τη χώρα σε μια συνολική αναδιάρθρωση. 

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα επέμεναν ότι «ο πρόεδρος επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της σκληρής αλήθειας, αντί του να μοιράζει υποσχέσεις», καθιστώντας σαφές ότι η αξιοπιστία που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι το μεγάλο του όπλο απέναντι στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είχαν την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής, έλεγαν σε συζητήσεις του ότι «για πρώτη φορά κόμμα της Αριστεράς από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερβαίνει το κλισέ να γίνει αγαπητό σε όλους, και παρουσιάζει το δέον γενέσθαι και το εφικτό αντί του… εθιμικού μπορούμε τα πάντα»».

Ίσως η μεγάλη ανατροπή στα ειωθότα της ΔΕΘ, και συνακόλουθα στην πολιτική πρακτική, να είναι το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας μοίρασε ρόλους, δηλαδή δεν εξέπεμψε την βιβλική αλήθεια του κόμματός του αλλά αναγόρευσε σε μείζον πολιτικό ζήτημα τη συμμετοχή της κοινωνίας στο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας.

Για πρώτη φορά πολιτικός αρχηγός παραδέχεται δημόσια ότι χωρίς την προωθητική δύναμη της κοινωνίας, των κινημάτων και των συντεταγμένων φορέων, των συνδικάτων και των κινήσεων το εγχείρημα της μεγάλης ανατροπής θα βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού. Γι αυτό επέμενε τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξή του να υπενθυμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του λαού και των κινημάτων.

Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έκρυβαν την αγωνία τους για την αποδοχή των προτάσεων του κόμματος, την Κυριακή το απόγευμα έλεγαν με νόημα «όταν είσαι ειλικρινής απέναντι στο λαό, τότε είναι βέβαιο ότι αυτός θα σε αποδεχθεί πολιτικά και θα σε ανταμείψει εκλογικά», εκφράζοντας ταυτόχρονα την απορία τους για τις «ανέμπνευστες και κενές πολιτικού περιεχομένου ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του Βενιζελικού ΠΑΣΟΚ».

Η επιλογή του ρεαλισμού τελικά δείχνει να δικαιώνει όσους είχαν επενδύσει σε αυτή πιστεύοντας ότι «σε καιρούς κρίσης μόνη οδός είναι εκείνη της πραγματικής πολιτικής», και που ο Α. Τσίπρας το είπε παραστατικά «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ονειρεύεται επιθέσεις στα ανάκτορα…».

Πηγή: http://newpost.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!