Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

«Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της – Δεν χρειάζεται στήριξη ακόμα κι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ»

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Απολύτως ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αποστολή για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ.

Παρ” όλα αυτά  η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να κρατήσει χαμηλούς τόνους, καθώς όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, μόνο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή προσγείωση. 

«Νομίζω ότι πήγε πολύ καλά γιατί βλέπουνε τον δρόμο που έχουμε καλύψει», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας πως «έχουν αντιληφθεί μέσα από τις τεράστιες δυσκολίες που περάσαμε ότι έχουμε εξασφαλίσει μια δημοσιονομική ισχυρή Ελλάδα».

Όπως διευκρίνιζε η ίδια πηγή «έχουμε φτιάξει και το πλαίσιο για την επόμενη μέρα», η Ελλάδα στέκεται πια στα πόδια της, δεν έχει ανάγκη από νέο μνημόνιο ή νέο πρόγραμμα. Συζητείται αν χρειάζεται να συνεχιστεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς δεν είναι κάτι τέτοιο αναγκαίο», έλεγε χαρακτηριστικά.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ούτε νέο πρόγραμμα, ούτε νέο μνημόνιο τονίστηκε ιδιαίτερα από τον κ. Σαμαρά προς την κυρία Μέρκελ, όπως επίσης και η ανάγκη να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις. Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή η κυρία Μέρκελ κατανόηση αυτή την ανάγκη, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι για να κάνεις μεγάλα βήματα ανάπτυξης θα πρέπει να έχεις και ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο.

Αναφορικά με τα στοιχεία του ελληνικού προγράμματος που παρουσίασε στην κυρία Μέρκελ ο κ. Σαμαράς από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι «η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίχτες σε αυτό το ευρωπαϊκό σκηνικό, είναι χρήσιμο να λέμε την άποψή μας».

«Θα υπάρξει μια περίοδος εντατικών επαφών προκειμένου να αποκρυσταλλώσει αυτό το πλαίσιο. Διότι υπάρχει το οξύμωρο η Ευρώπη να τελειώνει στο τέλος του χρόνου και το ΔΝΤ να πηγαίνει μέχρι το Μάρτιο του 2016. Προφανώς όταν κάναμε το πρόγραμμα είχαν υπολογίσει, ότι δεν θα πηγαίναμε όπως πήγαμε», συμπλήρωνε η κυβερνητική πηγή.

Σχετικά με την κάλυψη ενός ενδεχόμενου χρηματοδοτικού κενού από την κυβέρνηση επαναλάμβαναν ότι δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο ή νέο πρόγραμμα, κάτι που όπως σημείωναν προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν. Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων τόνιζαν, πως όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν γίνονται για κάποιο αντάλλαγμα.

Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι  στη συνάντηση δεν έγινε καμία κουβέντα για εκλογές, ούτε τέθηκε ζήτημα πολιτικής αποσταθεροποίησης, καθώς όπως σημείωναν από την κυβέρνηση αυτό αφορά όλο τον κόσμο.  

Κληθείς πάντως ο κ. Σαμαράς να σχολιάσει αμέσως μετά την στάση του στην ερώτηση για τη Γαλλία, φέρεται να απάντησε πως «είναι δυνατόν να κρίνω εγώ μια άλλη χώρα; Είναι απάντηση που κρύβει μεγάλη αμηχανία. Μπερδεύουν και τις ερωτήσεις…».

Πηγή: http://newpost.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!