Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Η Ιρλανδία αφήνει πίσω της το μνημόνιο, όχι όμως τη λιτότητα

irland

Έπειτα από τρία χρόνια, η Ιρλανδία βγαίνει την Κυριακή επίσημα από το μνημόνιο, εξέλιξη ορόσημο στις προσπάθειες της Ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση χρέους. Η έξοδος αποτελεί στιγμή ορόσημο, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής, σημειώνει όμως ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε με ίδιου τύπου πολιτικές».

Η Ιρλανδία ζήτησε έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2010 με τη δέσμευση να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων και περιστολή δαπανών.

Η χώρα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως το 2015 χάρη στις εκδόσεις χρέους τους τελευταίους 18 μήνες, δείχνοντας τον δρόμο στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο -που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης- και την Ισπανία που έχει λάβει βοήθεια για να στηρίξει τις τράπεζές της.

H οικονομική ανάκαμψη επιστρέφει σταδιακά στην Ευρώπη με την Πορτογαλία να επιδιώκει την έξοδό της από το μνημόνιο το 2014.

Η οικονομία της Ιρλανδίας αναμένεται να επεκταθεί κατά 2% τον επόμενη χρονιά με την ανεργία να υποχωρεί στο 13% από το υψηλό του 15,1% το 2012.

Η κυβέρνηση της χώρας είναι σίγουρη ότι δεν θα χρειαστεί γραμμή πίστωσης ως εξασφάλιση έναντι των διακυμάνσεων στις αγορές.

Ενώ δηλώνει ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία, ο Μάικλ Νούναν είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου εισοδήματος στην επόμενη διετία με στόχο την τόνωση της οικονομίας.

«Εάν μπορέσουμε να κάνουμε αλλαγές που θα βοηθήσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αυτό είναι που θα κάνουμε» είπε ο Νούναν.

Χάρη στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου νωρίτερα φέτος, η Ιρλανδία βγαίνει από το μνημόνιο με ρευστότητα που ξεπερνά τα 22 δις ευρώ, σχεδόν διπλάσιο του ποσού που προέβλεπαν οι δανειστές της.

Η Ιρλανδία μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της στο 116% του ΑΕΠ από 124% φέτος χρησιμοποιώντας το απόθεμα ασφαλείας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Πρέπει να είναι συνετοί. Δεν μπορείς απλώς να κόψεις φόρους» σημειώνει ο Άλαν ΜακΚουέιντ, επικεφαλής ανάλυσης στην Merrion Χρηματιστηριακή. «Είναι μια καλή εξέλιξη για την ΕΕ και για εμάς, αλλά παραμένουμε στο έλεος των διεθνών εξελίξεων» προσέθεσε.

Η έξοδος από το μνημόνιο είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την κυβέρνηση του Έντνα Κένι, αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμη εμπόδια να ξεπεραστούν για να κερδίσει τους Ιρλανδούς, εν όψει των εκλογών στις αρχές του 2016.

Ο Κένι θα ξεκινήσει την προσπάθειά του να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους του με εθνικό διάγγελμα που θα απευθύνει την Κυριακή το βράδυ, όταν η χώρα βγαίνει και επίσημα από το μνημόνιο.

Το κόστος δανεισμού της χώρας διαμορφώνεται στο 3,5% στην δεκαετία από 15% που είχε φθάσει λίγους μήνες μετά την είσοδο της στο μνημόνιο.

Πηγή: www,in,gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!