Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Η Στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την απασχόληση

notio_aigaio_logo

Την στρατηγική της Περιφέρειας για την απασχόληση παρουσίασαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κ. Ελευθερία Φτακλάκη.

Η στρατηγική για την απασχόληση αποτελεί ένα κείμενο αρχών που περιλαμβάνει το πολιτικό όραμα της περιφερειακής αρχής, τους στόχους και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας Ν. Αιγαίου και λαμβάνει υπόψη του την κοινοτική και εθνική πολιτική για την απασχόληση, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτικής για τη συνοχή καθώς και τα ειδικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου όσον αφορά στο παραγωγικό της μοντέλο, την ανεργία, τα δημογραφικά στοιχεία, κα.

Βασικοί πυλώνες είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιώνΟ περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη για χάραξη περιφερειακής πολιτικής για την απασχόληση και, ως εκ τούτου, για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στις περιφέρειες και σε αυτόν τον τομέα. Ήδη για το θέμα αυτό έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μπορούν οι περιφέρειες να εκπονούν και να υλοποιούν τα δικά τους επιχειρησιακά προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η εισήγηση περιλάμβανε προτάσεις, μείγμα πρωτοβουλιών και πολιτικών σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παρουσιάστηκαν και καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για να υπηρετήσουν τις ανάγκες των νησιωτών για την περίοδο 2014-2020.

Έμφαση δόθηκε στο φαινόμενο της ανεργίας, ως απόρροια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, καθώς και στις μεθόδους αντιμετώπισής της μέσα από τις προτάσεις της Περιφέρειας και στο προϊόν της διαβούλευσης με τους Δήμους και τους κοινωνικούς εταίρους των νησιών, το οποίο θα ενσωματωθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στους νέους, καθώς αποτελούν την κοινωνική ομάδα που πλήττεται περισσότερο από όλους και να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι πόροι που διατίθενται μέσω του νέας κοινοτικής πρωτοβουλίας του προγράμματος «Εγγυήσεις για τη νεολαία» που ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 γιατί είναι εμπροσθοβαρές.

Κλείνοντας την εισήγηση της, η κ. Φτακλάκη ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να λειτουργήσει ως συλλογικό όργανο για  ένα τόσο ζωτικό θέμα όπως είναι η απασχόληση, υπερβαίνοντας τα υφιστάμενα ιδεολογικά αναχώματα, λειτουργώντας συνθετικά και εποικοδομητικά καθώς ο στόχος είναι κοινός και αφορά στη βελτίωση της  ποιότητας ζωής των νησιωτών μας.

Το κείμενο της Στρατηγικής για την Απασχόληση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και στη διαδικτυακή πλατφόρμα Αegean2020.gr  για τη  δημόσια διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και παραγωγικούς φορείς, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών.

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!