Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Θλιβερές διαπιστώσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους αιρετούς του Ν. Αιγαίου

lefta

Συνεχείς μειώσεις στην χρηματοδότηση, κατάργηση σημαντικών δημοτικών υπηρεσιών, συνεχιζόμενη υποστελέχωση, παρεμβάσεις στις οργανωτικές δομές. Οι διαπιστώσεις των αιρετών του Νοτίου Αιγαίου περιγράφουν μια μελανή εικόνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα.

Κύριο θέμα, άλλωστε, της πρόσφατης τακτικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ν. Αιγαίου ήταν η συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους ΟΤΑ, αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών.

Ειδικότερα, τα τρία τελευταία χρόνια (2011-2013) τα τακτικά έσοδα των δήμων έχουν μειωθεί σε ποσοστό 60%, μείωση η οποία δεν έχει γίνει σε κανέναν άλλο δημόσιο ή κοινωνικό φορέα. Παράλληλα, η κατάργηση σημαντικών δημοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες, καθώς και η συνεχιζόμενη υποστελέχωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νησιωτικών δήμων, έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Έτσι, οι αιρετοί ζητούν από την πολιτεία να μην υπάρξει καμία επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ώστε να είναι δυνατή η ανταπόκριση των δήμων στις ανάγκες των δημοτών τους και παράλληλα να υπάρξει απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Επίσης, να μην υπάρξει καμία επιπλέον παρέμβαση στις οργανωτικές δομές των δήμων και των νομικών τους προσώπων, (καμία δηλαδή διαθεσιμότητα), αλλά να λειτουργήσει χωρίς καμία παρέμβαση το μέτρο της εθελοντικής κινητικότητας.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη όλων εκείνων των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες στους πληττόμενους από την κρίση δημότες μας και η πολιτεία έχει υποχρέωση να υποστηρίξει το θεσμό και όχι να τον οδηγεί στην συρρίκνωση και την απαξίωση» τονίζεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου.

Παρούσα στα μεγάλα κοινωνικά θέματα

Επίσης, στη συνεδρίαση της ΠΕΔ συζητήθηκαν ο προγραμματισμός δράσης και ο οικονομικός προϋπολογισμός για το 2014 (και αυτός σημαντικά περιορισμένος), με τους αιρετούς να κρίνουν ως θετική τη λειτουργία του νεοσύστατου οργάνου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στα τρία χρόνια λειτουργίας του, παρά τα περιορισμένα οικονομικά μέσα και τις δυσκολίες επικοινωνίας λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο λαό της Ρόδου και τα βαθιά συλλυπητήριά του για τον τραγικό θάνατο των τεσσάρων συμπολιτών μας, καλώντας την πολιτεία να ενισχύσει οικονομικά τους πληγέντες, αλλά και να περιορίσει τον τεράστιο όγκο δικαιολογητικών που απαιτεί η υφιστάμενη νομοθεσία και γραφειοκρατία για την καταβολή των αποζημιώσεων τόσο στους πληγέντες ιδιώτες, όσο και στους επιχειρηματίες.

Τελευταίο στη συζήτηση, αλλά όχι βεβαίως στην ιεραρχία, ήταν το θέμα της αποδυνάμωσης των δομών υγείας στα νησιά, η οποία σε πολλά από αυτά έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα για την επιβίωση των κατοίκων. Το Δ.Σ. της ΠΕΔ παρακολουθεί το θέμα και – εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον – θα προβεί σε ακόμη πιο δυναμικές ενέργειες για την αντιμετώπισή του, ενώ στηρίζει τις ενέργειες του δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά, ο οποίος υπέβαλε μήνυση σε όλους τους αρμόδιους φορείς για τα θέματα υγείας στην περιφέρειά μας και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών μας από την έλλειψη γιατρών σε αυτά.

Σημειώνεται ότι τα κύρια θέματα τα οποία απασχόλησαν το Δ.Σ. της ΠΕΔ παρουσιάσθηκαν από τους εκπροσώπους του και κατά τη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

*Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά για τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών,  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου – Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Πηγή: http://www.naxosnow.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!