Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Ιταλικός προϋπολογισμός φοροελαφρύνσεων αψηφά τις «επιφυλάξεις» της ΕΕ

7D84DCA5027B2DB378F1B42C4D8EA95E

Η Ρώμη παρουσίασε τον προϋπολογισμό της για το 2015, στον οποίο προβλέπονται μειώσεις φόρων που φτάνουν τα 18 δισ. ευρώ και αψηφούν τις επιφυλάξεις από τις Βρυξέλλες που της ζητούν να κινηθεί αποφασιστικότερα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. 

Ο ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε τις φοροελαφρύνσεις ως «τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας», αλλά ο προϋπολογισμός πρέπει να περάσει από το μικροσκόπιο της Κομισιόν -πηγές από την οποία δηλώνουν στο Reuters ότι εάν κριθεί ότι δεν τηρεί τις συστάσεις για μείωση ελλείμματος και χρέους, θα επιβληθούν τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού, το 50% των φοροελαφρύνσεων προκύπτει από την φοροαπαλλαγή της τάξης των 80 ευρώ υπέρ των μόνιμων υπαλλήλων οι οποίοι κερδίζουν από 25.000 ευρώ (μικτά) τον χρόνο ή λιγότερα.

Κατά 5 δισ. ευρώ θα μειωθούν οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών τους οποίους που καταβάλλουν οι εργοδότες. Από το 2015 εξάλλου όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν θα μπορούν να ζητούν την τμηματική καταβολή του εφάπαξ τους μαζί με τον μισθό του κάθε μηνός, χωρίς να περιμένουν την συνταξιοδότησή τους.

Στο σχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού περιλαμβάνει επίσης ένα μέτρο για την επιδοτούμενη πρόσληψη νέων εργαζομένων: η καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών για την πρώτη τριετία απασχόλησής τους θα γίνεται από το ιταλικό δημόσιο. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν άλλα 2 δισ. ευρώ.

Ο ιταλός πρωθυπουργός παράλληλα ανακοίνωσε την περικοπή των δαπανών του δημοσίου κατά 15 δισ. ευρώ.

Ο Ρέντσι δήλωσε επίσης, ότι ο λόγος ελλείμματος-ΑΕΠ της Ιταλίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,9%, θα παραμείνει δηλαδή εντός δηλαδή των παραμέτρων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις, από μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης: ο πρόεδρος της Μόνιμης Συνόδου των Ιταλικών Περιφερειών Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, τόνισε ότι «οι περικοπές σε βάρος των δήμων και των περιφερειών κινδυνεύουν να καταστήσουν τα οικονομικά των δήμων μη βιώσιμα».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, αναφερόμενος στην προσπάθεια προώθησης της ανάκαμψης της οικονομίας και αποτελεσματικής τόνωσής της, δήλωσε ότι «ή θα καταφέρουμε να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση αυτή, ή δεν θα υπάρξει κανένας απολύτως νικητής».

Πηγη: http://news.in.gr/

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!