Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

«Και όμως κινείται»: ο Πύργος της Πίζας προσπαθεί να ισιώσει

pizaΈνα από τα διασημότερα μνημεία της Ιταλίας βρίσκεται στην πόλη που γεννήθηκε ο Γαλιλαίος: πρόκειται ασφαλώς για τον Πύργο της Πίζας, ο οποίος λόγω κλίσης γίνεται πόλος έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών. 

Τα νεότερα στοιχεία όμως αποκαλύπτουν ότι ο Πύργος έχει τάσεις επαναφοράς. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι υπεύθυνοι του μνημείου στην ετήσια αναφορά τους αναφέρουν ότι τα πολυδάπανα και πολυετή έργα στήριξης είχαν το εξής αποτέλεσμα: ο Πύργος σταθεροποιήθηκε, αλλά έχασε ορισμένα εκατοστά κλίσης.
Ο υπεύθυνος μηχανικός Τζιουζέπε Μπεντιβόλιο δήλωσε ότι η κλίση προς τον Νότο έχει αρχίσει να περιορίζεται.
«Ο Πύργος κινείται. Ευθυγραμμίζεται προς τον Βορρά. Από το 2001 μέχρι το 2013 ίσιωσε 2,5 εκατοστά. Αυτό όμως ήταν αναμενόμενο.»
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο ίδιος μαζί με ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, ο Πύργος θα συνεχίσει να «ισιώνει» για μερικά ακόμα χιλιοστά μέχρι τελικά να αρχίσει και πάλι να γέρνει, αλλά με αργό ρυθμό.
Ο Μπεντιβόλιο δεν αποκλείει «τουλάχιστον θεωρητικά», ο Πύργος κάποτε να ισιώσει τελείως. Ο ιταλός μηχανικός διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως ασφαλής για τα επόμενα 200-300 χρόνια.
Πάντως ο δήμαρχος της Πίζας, Μάρκο Φιλιπέσι, δεν θέλει ούτε να ακούει για ευθυγράμμιση: «Οι κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι από τα έργα που έγιναν, αλλά δεν επιθυμούν να δουν τον Πύργο όρθιο».
Και είναι λογικό, δεδομένου ότι 6 εκατομμύρια τουρίστες σπεύδουν στην Πίζα για να τον θαυμάσουν.
Για την ιστορία, ο Πύργος ξεκίνησε να χτίζεται το 1173 και ολοκληρώθηκε το 1372.

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!