Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Κυβερνητική κρίση στην Τουρκία για το διαχωρισμό ανδρών-γυναικών στις εστίες

tourkia

Σε μία ασυνήθιστα ανοικτή αμφισβήτηση του τρόπου με τον οποίο ο τούρκος πρωθυπουργός χειρίστηκε το θέμα των φοιτητικών εστιών προχώρησε στενός του σύμμαχος, και σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος AKP, λέγοντας πως ο Ερντογάν εξέθεσε το κόμμα σε περιττές επικρίσεις. 

Ο Μπουλέντ Αρίντς, αναπληρωτής πρωθυπουργός και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος, έκανε σχόλια εναντίον του Ερντογάν που έχουν κάνει ορισμένους ακόμη και να βλέπουν χάσμα στο ΑΚΡ ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο Ερντογάν είχε αφήσει να εννοηθεί, με δηλώσεις του σε κομματικά στελέχη, πως πρέπει να προωθηθεί διαχωρισμός των φοιτητικών κοιτώνων μεταξύ ανδρικών και γυναικείων. Οι αναφορές του προκάλεσαν κύμα επικρίσεων και προστέθηκαν στον προβληματισμό για την στροφή της κυβέρνησης στην «παραδοσιακή – ισλαμική» ηθική -αξιοποιούμενες από την αντιπολίτευση και προκαλώντας «παρέμβαση» του Αρίντς, ο οποίος διέψευσε τις φερόμενες αναφορές.

Ωστόσο, ο Αρίντς -αναπληρωτής πρωθυπυργός και κυβερνητικός εκρπόσωπος- εμφανίστηκε την Παρασκευή στο κανάλι TRT και επέκρινε ανοικτά τους χειρισμούς του Ερντογάν.

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στον πρωθυπουργό μας ως φίλος και αδελφός» είπε ο Αρίντς, λέγοντας πως «υπάρχει σαφής αντίφαση μεταξύ της ομιλίας του ως πρωθυπουργού και της δήλωσής μου ως κυβερνητικού εκπροσώπου».

«Δεν ευθύνομαι εγώ για αυτήν την αντίφαση» είπε απερίφραστα ο Αρίντς. Και συνέχισε περνώντας σε γενικότερο επίπεδο: «Η ευθύνη που έχω στην κυβέρνηση δεν είναι μόνο ως υπουργός, είμαι κάποιος που εκπροσωπώ τη γνώμη και τις σκέψεις, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτού του κόμματος, έτσι με βλέπουν όλοι» είπε.

Ο Αρίντς είχε κρατήσει πιο ήπιο τόνο από τον Ερντογάν στο ξεκίνημα του κύματος διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη το καλοκαίρι.

Η νέα δημόσια διαφοροποίηση ενισχύει τις εκτιμήσεις, όπως σημειώνει το Reuters, πως στο εσωτερικό του ΑΚΡ μεγαλώνει η δυσφορία για το πώς κυβερνά ο Ερντογάν. «Η υπεράσπιση του Ερντογάν γίνεται όλο και δυσκολότερη και τα λογικά μυαλά στο κόμμα αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται» ανέφερε στο βρετανικό πρακτορείο πηγή κοντά στην τουρκική κυβέρνηση.

 

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!