Στο ένα ημερολογιακό έτος ορίζεται η περίοδος της δήλωσης του ΦΠΑ για τους επαγγελματίες αγρότες που δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων.
Η σχετική ρύθμιση, υπενθυμίζεται, είχε περιληφθεί και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο είχε δοθεί προς διαβούλευση στη δημοσιότητα πριν από μερικές εβδομάδες.
Σημειώνεται επίσης ότι υποκείμενοι στο φόρο που δεν πραγματοποιούν σε συνεχή βάση φορολογητέες πράξεις (πρόσωπα που πραγματοποιούν απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, αγρότες του ειδικού καθεστώτος και τα μη υποκείμενα στο φόρο νομικά πρόσωπα) υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ μόνο για τις φορολογικές περιόδους που πραγματοποιούν πράξεις για τις οποίες είναι οι ίδιοι υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου, ως λήπτες των πράξεων αυτών. Στις ανωτέρω πράξεις περιλαμβάνονται οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, καθώς και οι λήψεις αγαθών ή υπηρεσιών για τις οποίες είναι οι ίδιοι υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 35 του Κώδικα ΦΠΑ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, την κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.
Άλλες αλλαγές που ενσωματώνει το πολυνομοσχέδιο και αφορούν στα φορολογικά είναι οι εξής:
-Δήλωση ΦΠΑ δεν θα υποβάλλουν οι υπόχρεοι που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, από τον χρόνο υποβολής σχετικής δήλωσης μεταβολής. Όταν ο υποκείμενος στον ΦΠΑ διακόπτει οριστικά τις εργασίες της επιχείρησής του και μεταφέρει εκτός της χώρας την οικονομική του δραστηριότητα, υποχρεούται κατά τον χρόνο της διακοπής να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.
-Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει πάψει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα, φοροδιαφεύγει ή έχει δηλώσει ψεύτικα ή ανακριβή στοιχεία για να εκδώσει ΑΦΜ, η Φορολογική Διοίκηση θα μπορεί να μπλοκάρει προσωρινά ή να πάψει οριστικά τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του. Ο φορολογούμενος δεν θα ενημερώνεται εκ των προτέρων, αλλά έχει το δικαίωμα να αποδείξει ότι η Φορολογική Διοίκηση έκανε λάθος και να ξεμπλοκάρει τον ΑΦΜ του.
-Όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις δε θα χάσουν το αφορολόγητο που έρχεται μαζί με τις αποδείξεις δαπανών. Προβλέπεται ότι θα γίνονται δεκτές οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών καθώς και τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που αφορούν το οικονομικό έτος 2014 (εισοδήματα 2013), οι οποίες λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φόρου για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις εκπρόθεσμα (η διάταξη ισχύει τόσο για εκπρόθεσμες αρχικές όσο και για τροποποιητικές δηλώσεις).
-Η διαφορά φόρου που προκύπτει στη δήλωση ΦΠΑ, αν είναι θετική και άνω των 30 ευρώ καταβάλλεται στο Δημόσιο, αν είναι θετική μέχρι 30 ευρώ μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο.
Δείτε ολόκληρο το Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Οικονομικών, Ιούλιος 2014.pdf και την Αιτιολογική Έκθεση για το Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Οικονομικών, Ιούλιος 2014.pdf