Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Μιχελάκης: Να ανασταλεί η χρηματοδότηση της ΧΑ γιατί επιβουλεύεται τη Δημοκρατία

mixelakis

Την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής αποφάσισε με ψήφους 8 – 1 (του εκπροσώπου της Χ.Α.) να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η Επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη. Μάλιστα το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια άμεσα αύριο Τρίτη (17.12.13) ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός δε,  η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χ.Α. είναι «στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι τα πολιτικά κόμματα αποτελούν τους φορείς μέσω των οποίων πραγματώνεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία, όταν όμως «υπό το μανδύα ή υπό την κάλυψη πολιτικού κόμματος, υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες για την τέλεση σοβαρών εγκληματικών πράξεων, οι οποίες στρέφονται κατά της ίδιας της χώρας ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη, οφείλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό την στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Και συμπλήρωσε: «Για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν κόμματα τα οποία κατηγορούνται ότι αποτελούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος».

Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό η Βουλή ψήφισε νόμο με τον οποίο θεσπίζεται η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά τους στελέχη κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187 περί εγκληματικής οργάνωσης ή 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων του Ποινικού Κώδικα, «ως στοιχειώδες και αυτονόητο μέτρο προστασίας της χώρας και της δημοκρατίας».

Όπως προσδιορίζεται δε στην περίπτωση της Χ.Α. «συντρέχει η πρώτη προϋπόθεση που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1 του Ν 4203/2013 για την άσκηση δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατά του αρχηγού κόμματος».

Όπως διευκρίνησε ο κ. Μιχελάκης «ερευνητέο είναι το εάν συντρέχει σωρευτικά και η δεύτερη προϋπόθεση, που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 23 του ως άνω νόμου, περί σύνδεσης των εγκληματικών πράξεων με τη δράση του κόμματος».

Για τον κ. Μιχελάκη ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, που χαρακτηρίζεται από  στρατιωτική δομή, σε συνδυασμό με την πληθώρα  μαρτυριών και ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Μιχελάκη

«Τα πολιτικά κόμματα, κατά γενική παραδοχή, αποτελούν τους φορείς μέσω των οποίων πραγματώνεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Όταν όμως υπό το μανδύα ή υπό την κάλυψη πολιτικού κόμματος, υπάρχουν βάσιμες κατηγορίες για την τέλεση σοβαρών εγκληματικών πράξεων, οι οποίες στρέφονται κατά της ίδιας της χώρας ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη, οφείλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό την στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Για την κυβέρνηση είναι αδιανόητο το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες να χρηματοδοτούν κόμματα τα οποία κατηγορούνται ότι αποτελούν εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις, που επιχειρούν να καλυφθούν κάτω από το μανδύα πολιτικού κόμματος.

Με το πρίσμα αυτό, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση με πρόσφατη νομοθετική της πρωτοβουλία θέσπισε την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά τους στελέχη κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187 περί εγκληματικής οργάνωσης ή 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων του Ποινικού Κώδικα, ως στοιχειώδες και αυτονόητο μέτρο προστασίας της χώρας και της δημοκρατίας.

Στην υπό κρίση περίπτωση για το εάν συντρέχει ή μη περίπτωση αναστολής της χρηματοδότησης του Κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή», είναι προφανές ότι συντρέχει η πρώτη προϋπόθεση που προβλέπεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1 του Ν 4203/2013 για την άσκηση δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατά του αρχηγού κόμματος.

Περαιτέρω, ερευνητέο είναι το εάν συντρέχει σωρευτικά και η δεύτερη προϋπόθεση, που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της πρώτης παραγράφου του άρθρου 23 του ως άνω νόμου, περί σύνδεσης των εγκληματικών πράξεων με τη δράση του κόμματος.

Κατά την εκτίμησή μου ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, που χαρακτηρίζεται από  στρατιωτική δομή, σε συνδυασμό με την πληθώρα  μαρτυριών και ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.

Για τους λόγους αυτούς εισηγούμαι την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ως στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη.»

»Για τους λόγους αυτούς εισηγούμαι την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ως στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη δημοκρατία, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη».

Πηγή: http://aftodioikisi.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!