Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Μονάδες ποσίμου νερού σε Μπατσί, Γαύριο και Κορθί

downloadH Άνδρος συμμετέχει στο Πρόγραμμα για την προμήθεια μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού. Στο νησί εγκαθίστανται τρεις μονάδες, στις περιοχές Κόρθι, Γαύριο και Μπατσί. Οι θέσεις επιλέχτηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου, με βάση τις υποδομές που απαιτούνται, όπως είναι: παροχή και αποχέτευση του
νερού, ηλεκτρικό ρεύμα, μας επεσήμανε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι ο Φορέας Υλοποίησης του έργου.

Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα, που πέρα από τα αναμφισβήτητα περιβαλλοντικά οφέλη, συμβάλει και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών.

Οι μονάδες παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού, προσφέρουν στους πολίτες εγγυημένα πόσιμο νερό και τοποθετούνται στο δίκτυο ύδρευσης από το οποίο τροφοδοτούνται με το προς επεξεργασία νερό. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένες μονάδες με αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα. Παράλληλα η δράση στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης των τεράστιων ποσοτήτων πλαστικών μπουκαλιών και συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένου ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι από 1.000-3.000 φορές πιο ενεργοβόρο λόγω της συσκευασίας και της μεταφοράς του.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 440.220€, ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακρυωνίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο ίδιος παλαιότερα ως Δήμαρχος Ποσειδωνίας Σύρου υλοποίησε για πρώτη φορά το ανάλογο Πρόγραμμα στο δήμο του. Σύμφωνα με υπολογισμούς από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της πρώτης μονάδας εξοικονομήθηκαν περίπου 260.000 πλαστικά μπουκάλια, 16 τόνοι CΟ2, 10 τόνοι πετρελαίου (λόγω αφαλάτωσης) και περίπου 300.000€ από τους πολίτες.

Οι Μονάδες λειτουργούν εντός προκατασκευασμένου οικίσκου, τοποθετημένες και συνδεδεμένες με κάθε απαραίτητο για τη λειτουργία τους δίκτυο (παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης ή αποχέτευσης απορριπτόμενου νερού κλπ). Έχουν την δυνατότητα παραγωγής 6.000 λίτρων πόσιμου νερού ανά ημέρα η κάθε μία.
Οι Μονάδες φέρουν κάθε απαραίτητη διάταξη και αυτοματισμό, ώστε να πραγματοποιούν αυτόνομα όλο τον κύκλο επεξεργασίας, δηλαδή :
 φίλτρανση και προκατεργασία νερού δικτύου,
 επεξεργασία νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης,
 μετακατεργασία και αποθήκευση του παραγόμενου νερού σε δεξαμενή,
 προώθηση (διάθεση / πώληση) του παραγόμενου νερού.

Σε κάθε οικίσκο υπάρχει ηλεκτρονική διάταξη ελεγχόμενης παροχής νερού με χρήση κέρματος. Η διάταξη αυτή αναγνωρίζει όλες τις υποδιαιρέσεις κερμάτων του ευρώ και έχει δυνατότητα προγραμματισμού της ποσότητας του νερού που παρέχει (ανάλογα με το νόμισμα που δέχεται).

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!