Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

«Μπρα ντε φερ» με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια

troika1

Ούτε συμφωνία, αλλά ούτε και διαφωνία. Αυτό είναι, περίπου, το συμπέρασμα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, αν κρίνουμε το σχόλιο ανώτερου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με ο οποίο «δεν υπήρξε σημείο διαφωνίας αλλά δεν καταλήξαμε».

Όπως δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης σύσκεψης, δεν θα κλείσει η συμφωνία μέχρι την Τρίτη που φεύγει η τρόικα ενώ σημείωσε πως θα υπάρξουν και αύριο συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων.

Στη συνάντηση με την τρόικα που μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γκ. Χαρδούβελης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν επιπλέον διασφαλίσεις και επιπλέον ελέγχους στο πλαίσιο της ρύθμισης των κόκκινων δανείων για τους πολύ μεγάλους οφειλέτες – οφειλέτες δεκάδων εκατομμυρίων – όπως σχολίασε ο ίδιος παράγοντας.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι διασφαλίσεις που ζητήθηκαν είναι εύκολο να δοθούν ενώ οι νέες διευκρινίσεις που ζητά η τρόικα, ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων, φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν την εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει συμφωνία.

Όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, δεν καταγράφηκε διάθεση διαφωνίας, όμως η συζήτηση με την τρόικα δεν έφτασε σε αναλυτικά στοιχεία της ρύθμισης που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «εφόσον δεν έχουν κλείσει παρεμφερή θέματα της διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια δεν είναι δυνατόν να έχει κλείσει μόνο αυτό το θέμα».

Σχετικά με την ενδεχόμενη καθυστέρηση στη λήψη οριστικής απόφασης ο παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα προωθηθεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση με επείγουσα διαδικασία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες είναι το θέμα που δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση για το δημοσιονομικό κόστος και είναι το μεγάλο θέμα προς συζήτηση από την τρόικα που θέλει όσο το δυνατόν λεπτομερή εκτίμηση. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αποχωρώντας μετά τη συνάντηση είπε: η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Πηγή: http://newpost.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!