Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Νάξος: Πρώτα βήματα για την ανέγερση Γεωργικής Σχολής στο Σαγκρί

kege_naxou

Την πρόταση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλη Μαργαρίτη, που αφορά στη διαδικασία παραχώρησης του ακινήτου, στο οποίο στεγάζονταν το ΚΕ.Γ.Ε στη Χώρα, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έκανε αποδεκτή ο Νομικός Σύμβουλος του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «Δήμητρα»,  Ανδρέας Αθανασόπουλος.  

Όπως ακριβώς είχε προτείνει ο Μανόλης Μαργαρίτης τον Ιούνιο του 2013, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα παραχωρήσει έκταση που βρίσκεται στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Σαγκρίου, με σκοπό την ανέγερση Γεωργικής Σχολής και συγχρόνως, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών, θα διαθέσει προς χρήση χώρο για εκδηλώσεις και στέγαση γραφείου για τις ανάγκες της Γεωργικής Σχολής.

Μάλιστα, υλοποιώντας τη δέσμευσή του στη Γενική Συνέλευση των κατοίκων αλλά και στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σαγκρίου, ο Δήμος θα αναθέσει την εκπόνηση μελέτης ανέγερσης του κτιρίου της Γεωργικής Σχολής. Για το σκοπό αυτό, με εισήγηση του Δημάρχου, δεσμεύτηκε στον προϋπολογισμό του 2014 ποσό 30.000 ευρώ, γεγονός που έγινε αποδεκτό ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης, θα καταβληθούν προσπάθειες ένταξης του έργου σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ώστε να μην επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος και οι δημότες από την ανέγερση του κτιρίου.

Όπως τόνισε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Νάξο κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου, πρώτη φορά, μετά από 13 χρόνια που ασχολείται με το θέμα της ανταλλαγής, βρήκε ανταπόκριση και θέληση από τη δημοτική αρχή για να επιλυθεί το θέμα αυτό.

Η θετική εξέλιξη σχετικά με την πλήρη παραχώρηση του ΚΕΓΕ στο Δήμο ήταν αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων επαφών και επισκέψεων του Μανόλη Μαργαρίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των πιέσεων που άσκησε και των διαπραγματεύσεων, με κύριο μέλημά του την πλήρη παραχώρηση του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Γ.Ε.) στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής.

«Πιστεύουμε να αντλήσουμε κοινοτικούς πόρους»

Ο Δήμαρχος, μετά την ψήφιση της εισήγησής του από το Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε: «Νιώθουμε ικανοποίηση, γιατί άλλο ένα πρόβλημα, που πηγάζει από τα παρελθόντα έτη, βρήκε αίσια έκβαση επί των ημερών μας. Ευελπιστούμε ότι θα αντλήσουμε κοινοτικούς πόρους για την ανέγερση του κτηρίου της Γεωργικής Σχολής στο Σαγκρί, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την αξία, οικονομική και πολιτισμική, της έκτασης που παραδίδεται στη Χώρα από το Υπουργείο και τον Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «Δήμητρα».

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Σέρκο Χαροτουνιάν και το Νομικό Σύμβουλο, κ. Αθανασόπουλο, για τις καρποφόρες συναντήσεις που είχαμε στην Αθήνα και τη Νάξο, καθώς και το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους του Σαγκρίου για τη θετική τους ανταπόκριση στο αίτημά μας».

«Είναι μια καθαρή νίκη της Νάξου»

Ανακοίνωση για το θέμα, με αρκετή δόση κριτικής προς τη δημοτική αρχή εξέδωσε η νέα δημοτική κίνηση «Νησιωτική Πολιτεία» του Νίκου Μαϊτού.

Συγκεκριμένα:

Χαιρετίζουμε τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που αφορά την άμεση ένταξη ποσού 30.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και των απαραίτητων εγκρίσεων προκειμένου να κατασκευαστεί κτήριο για τη λειτουργία του ΚΕ.Γ.Ε. στο χώρο που έχει παραχωρηθεί από τη τοπική κοινότητα  Σαγκρίου το έτος 2001.

Είναι μια καθαρή νίκη της Νάξου που έτσι εξασφαλίζει την παραμονή του ΚΕ.Γ.Ε στο νησί, αλλά και την άνευ πλέον αμφισβητήσεων παραχώρηση στο Δήμο μας της αντίστοιχης έκτασης στη Χώρα .

Είναι επίσης μια καθαρή νίκη των κατοίκων του Σαγκρίου, που διεκδίκησαν και κέρδισαν το αυτονόητο για την κοινότητα τους.

Έτσι, αντί για τους ‘’βοτανικούς κήπους’’ που ‘’οραματιζόταν’’ και ‘’πάλευε’’ ο Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία, αναγκάστηκαν επιτέλους να πράξουν το αυτονόητο, αφού πρώτα με τις πρακτικές τους έθεσαν σε κίνδυνο την υλοποίηση της κοινής απόφασης για την ανταλλαγή των εκτάσεων και την τόσο σημαντική για τη πρωτεύουσα της Νάξου απόκτηση ενός πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου. Κι όλα αυτά βέβαια μεταφέροντας το κύριο κόστος της κατασκευής του κτηρίου στην επόμενη δημοτική αρχή που φυσικά δεν θα είναι η ίδια.

Θα πρέπει να καταλάβει ο Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία, έστω και στη δύση της θητείας τους, ότι ‘’λεονταρισμοί’’, επικοινωνιακά κόλπα και αστείες αντιπροτάσεις επιτρέπονται ως το σημείο που δεν διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα του Δήμου».

Πηγή: http://cyclades24.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!