Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Νέος οργανισμός στο υπουργείο Ναυτιλίας, νέα διάρθρωση των υπηρεσιών του ΛΣ

ls

Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τόσο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου όσο και του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) επιδιώκεται με τον νέο οργανισμό του υπουργείου και τη νέα διάρθρωση των υπηρεσιών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, που παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη, ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ξεκινώντας την παρουσίαση, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι όταν ανέλαβε είχε τρεις στόχους. Ο πρώτος ήταν η συμφωνία με την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, η οποία έχει υπογραφεί και τελεί, πλέον, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων ελληνικών Αρχών. Ο δεύτερος στόχος ήταν το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής, το οποίο και θα κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή και ο τρίτος στόχος ήταν η αναμόρφωση του οργανισμού του υπουργείου και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, σήμερα το υπουργείο λειτουργεί με πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και οργανογράμματα. Με τον νέο οργανισμό, ο οποίος θα σταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για έγκριση, ομογενοποιούνται οι λειτουργίες.

Θα υπάρχουν, πρόσθεσε, τρεις γενικές γραμματείες με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες. Η γενική γραμματεία του υπουργείου, η γενική γραμματεία Λιμένων και η γενική γραμματεία Αιγαίου. Οι κλάδοι από οχτώ θα γίνουν τέσσερις, οι γενικές διευθύνσεις από δύο θα γίνουν τρεις, οι διευθύνσεις από 53 θα γίνουν 30 και τα τμήματα από 181 θα γίνουν 111.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι θα ενισχυθεί το γραφείο του υπουργού, ώστε να γίνει επιτελικό και θα έχει, εκτός των άλλων, απευθείας έλεγχο στην υπηρεσία εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, με στόχο την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι που δεν γίνεται μέχρι τώρα. Θα υπάρχει μόνο μία διεύθυνση για τις άγονες γραμμές, ενώ δημιουργείται τεχνική υπηρεσία, η οποία τώρα δεν υπάρχει.

Για τη νέα διάρθρωση των υπηρεσιών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, τον «Λιμενικό Καλλικράτη» όπως τον χαρακτήρισε, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ανέφερε ότι με αυτή θα αξιοποιηθούν περίπου 700 εργαζόμενοι, καθώς καταπολεμάται η γραφειοκρατία. Πρόσθεσε ότι καταργούνται οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας, και για τους πολίτες και για τα σκάφη, καθώς και η υποχρέωση δήλωσης απόπλου και κατάπλου των μικρών σκαφών αναψυχής στη λιμενική Αρχή.

Έτσι, απελευθερώνονται πολλοί υπάλληλοι που απασχολούνταν με αυτά και επιτυγχάνεται, στην ουσία, μία αύξηση του προσωπικού κατά 10%, χωρίς να γίνει καμία πρόσληψη. Για τις άλλες αλλαγές, είπε ότι θα υπάρξει αύξηση των λιμεναρχείων ώστε σε κάθε νομό να υπάρχει λιμενάρχης, θα μειωθούν οι λιμενικοί σταθμοί σε 41 από 104 που είναι τώρα, και από τους οποίους κάποιοι θα αναβαθμιστούν και κάποιοι θα καταργηθούν, ενώ θα διπλασιαστούν τα λιμενικά τμήματα και τα λιμενικά φυλάκια.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι λύθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα του προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που δεν μπορούσε να αγοράσει φάρμακα, καθώς το υπουργείο χρωστούσε και τα φαρμακεία δεν έδιναν φάρμακα. Αυτές οι ληξιπρόθεσμες υγειονομικές δαπάνες, που ανέρχονται στο ποσό των περίπου 6.000.000 ευρώ «ενταλματοποιήθηκαν» όπως υπογράμμισε, και έτσι λύνεται το πρόβλημα.

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!