Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

«Να αφουγκραστείτε την αγανάκτηση των κατοίκων»

roussos_ioannis

Παρέμβαση για το οξύ ακτοπλοϊκό πρόβλημα των Δυτικών Κυκλάδων έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, στέλνοντας γραπτό υπόμνημα στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στην επιστολή του καλεί τον υπουργό να θέσει το θέμα των Δυτικών Κυκλάδων και των μικρών νησιών γενικότερα, ως άμεση προτεραιότητα και να αφουγκραστεί την αγανάκτηση που έχει εκφραστεί μέσα από τις πρόσφατες τοπικές συνελεύσεις των κατοίκων που απαιτούν μια οριστική λύση που να απαντά στις ανάγκες τους.

Συγκεκριμένα, προτείνει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης εξασφαλίζοντας μια μόνιμη και αξιόπλοη κάλυψη των Δυτικών Κυκλάδων και να συμβάλει ο υπουργός με κάθε δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να εξοφληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων στα πλοία των άγονων γραμμών.

Διαβάστε παρακάτω:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Πάγια θέση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ιδιαίτερα υπό το βάρος των σημερινών συνθηκών γύρω από τα ακτοπλοϊκά δεδομένα και πολύ περισσότερο των επερχόμενων, είναι η επανεξέταση του ακτοπλοϊκού ζητήματος από μηδενική βάση και όχι εμβαλλωματικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ακραίες  καταστάσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά μας.

Κρίνεται απαραίτητη μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος έτσι ώστε να λυθούν τα θέματα ελλιπούς σύνδεσης σε κάποια από τα μεγαλύτερα νησιά, στα μεσαία νησιά καθώς κα να αρθεί ο αποκλεισμός ακραίων περιπτώσεων μικρών νησιών όπως αυτή της Ανάφης (μια περίπτωση που αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα της ανισότητας που εισπράττουν οι νησιώτες σε σχέση με τη Στερεά Ελλάδα).

Παρακολουθούμε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, με έντονη ανησυχία, την κατάσταση που επικρατεί στις Δυτικές Κυκλάδες, δεχόμενοι – όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε – σοβαρές πιέσεις από μέλη μας και πολίτες αυτών των νησιών, οι οποίοι δικαίως αισθάνονται πολίτες β’ κατηγορίας.

Η επίσχεση εργασίας στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» οδήγησε στην κορύφωση των ακτοπλοϊκού ζητήματος των Δυτικών Κυκλάδων με την διακοπή της σύνδεσης με τον Πειραιά και εν τέλει με την απομόνωση αυτών των νησιών και των κατοίκων τους.

Έτσι, ενώ το Επιμελητήριο Κυκλάδων μέχρι και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, εξάντλησε (δυστυχώς ανεπιτυχώς) κάθε δυνατότητα παρέμβασης και μεσολάβησης για να  μην υποστούν οι Δυτικές Κυκλάδες παραπάνω ζημία από την καταστρεπτική – για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία –  έλλειψη προγραμματισμού δρομολογίων, φτάσαμε σήμερα, με μεγάλη μας λύπη, να βιώνουμε την αδικία της πολιτείας και στα χειμερινά δρομολόγια.

Κρίνοντας σκόπιμο να μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατεί και να τονίσουμε για τους παρακάτω λόγους την ανάγκη παρέμβασης, αναφερόμαστε σε αυτά που βιώσαμε, κατά την πρόσφατη παρουσία μας στη Σίφνο.

Σύμφωνα με δηλώσεις τους, όταν επικρατεί κακοκαιρία οι κάτοικοι φοβούνται και αποφεύγουν μετακινήσεις με το υπάρχον πλοίο, ακόμα και για λόγους υγείας (δεδομένου ότι εδώ και ένα μήνα, δεν υπάρχουν γιατροί στο νησί).

Ταυτόχρονα, οι επιχειρηματίες και ιδιώτες που έχουν να διευθετήσουν γραφειοκρατικά θέματα,  εξαναγκάζονται ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα σε πολυήμερες μετακινήσεις στη Μήλο, Σύρο και Πειραιά, μετά την κατάργηση ή λόγω της μη ύπαρξης βασικών υπηρεσιών όπως της Δ.Ο.Υ. κ.α.Έτσι η πολιτεία προέβη σε κατάργηση βασικών υπηρεσιών χωρίς όμως να καταργήσει αντιστοίχως και την ανάγκη της φυσικής παρουσίας των πολιτών στις υπηρεσίες αυτές, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώθηκε και το ακτοπλοϊκό πρόβλημα στις περιοχές αυτές.

Κύριε Υπουργέ,

Η μακρόχρονη και συστηματική ενασχόληση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με το ακτοπλοϊκό ζήτημα μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το βαθμό δυσκολίας επίλυσης των ακτοπλοϊκών θεμάτων γενικώς αλλά και ειδικότερα αυτό των Δυτικών Κυκλάδων.

Παρόλα αυτά σας καλούμε να θέσετε το θέμα των Δυτικών Κυκλάδων και των μικρών νησιών γενικότερα, ως άμεση προτεραιότητα και να αφουγκραστείτε την αγανάκτηση που έχει εκφραστεί μέσα από τις πρόσφατες τοπικές συνελεύσεις των κατοίκων που απαιτούν μια οριστική λύση που να απαντά στις ανάγκες τους.

Πιο συγκεκριμένα σας ζητούμε:

α) να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης εξασφαλίζοντας μια μόνιμη, ουσιαστική και αξιόπλοη κάλυψη των δυτικών Κυκλάδων,

β) να συμβάλλετε με κάθε δυνατό τρόπο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, προκειμένου να εξοφληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων στα πλοία των άγονων γραμμών. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους και σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους ανάγκες. Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταβολές των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές, από την γενικότερη πολιτική του κράτους που καθυστερεί την εξόφληση των υποχρεώσεών του.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Πηγή: http://cyclades24.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!