Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Νεοναζί κυβερνήτη εξέλεξε περιφέρεια της κεντρικής Σλοβακίας

slovakia

Ο αρχηγός της σλοβακικής ακροδεξιάς Μαριάν Κότλεμπα -πρώην επικεφαλής νεοναζιστικού κόμματος- εξελέγη τοπικός κυβερνήτης της περιφέρειας Μπάνσκα Μπιστρίτσα στην κεντρική Σλοβακία στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο.

Ο 36χρονος Μαριάν Κότλεμπα ήταν επικεφαλής νεοναζιστικού κόμματος που τέθηκε εκτός νόμου και σήμερα ηγείται του υπερεθνικιστικού Λαϊκού Κόμματος-Η Σλοβακία μας (LSNS).

Στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών στην Μπάνσκα Μπιστρίτσα ο Κότλεμπα εξελέγη με ποσοστό 55,5% έναντι 44% που απέσπασε ο αντίπαλός του, υποψήφιος των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών Βλαντιμίρ Μάνκα.

Είναι η πλέον πρόσφατη περίπτωση ακροδεξιού πολιτικού στην Ευρώπη που καρπώνεται την αυξανόμενη αγανάκτηση των ψηφοφόρων για την υψηλή ανεργία και την οικονομική κρίση – η περιφέρεια Μπάνσκα Μπιστρίτσα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη Σλοβακία.

Ο Κότλεμπα, πρώην καθηγητής, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για διασπορά ρατσιστικής προπαγάνδας, όμως είτε έχει αθωωθεί, είτε έχουν αρθεί οι κατηγορίες εναντίον του. Στο παρελθόν έχει οργανώσει πορείες κατά της μειονότητας των Ρομά στη Σλοβακία.

Επίσης, έχει ζητήσει να γίνουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές για τα «παράσιτα» και να προαχθεί η κατανάλωση τοπικών φαγητών έναντι των ιρλανδικών και των πολωνικών, τα οποία κατά τον ίδιο, εγχέονται με «νερό και στεροειδή».

Το κόμμα του ζητά ακόμη να εξεταστεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης στρατηγικής σημασίας εταιρειών, να επιστρέψει η Σλοβακία στο εθνικό της νόμισμα και να αποχωρήσει από τους κόλπους του ΝΑΤΟ, το οποίο αποκαλεί «τρομοκρατική» οργάνωση.

«Έχουμε χάσει όλοι. Τα άρβυλα στην περιφέρεια της Μπίστριτσα σφυροκοπούν τα κεφάλια μας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα για να σπάσουμε την κυριαρχία του Smer [ του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο]» γράφει τη Δευτέρα η σλοβακική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας SME.

Παρά τη νίκη του, ο Κότλεμπα θα έχει περιορισμένη επιρροή στις αποφάσεις της Μπάνσκα-Μπιστρίτσα, καθώς το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα ελέγχει την πλειονότητα των εδρών στην περιφέρεια.

Το Smer κέρδισε τις εκλογές στις έξι από τις οκτώ περιφέρειες της Σλοβακίας.

Η κεντροαριστερά υπό τον Ρόμπερτ Φίκο ανήλθε στην εξουσία το 2012 με υποσχέσεις να δώσει αγώνα για κάθε πολίτη. Παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα στη Σλοβακία συγκεντρώνοντας ποσοστό 35,5% σε δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, η οποία «έδινε» ποσοστό 2,2% στην ακροδεξιά.

Πηγή: www.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!