Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Ν. Συρμαλένιος: «Απαράδεκτη η κατάργηση των Διευθύνσεων ΣΕΠΕ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου»

4c8a3eb85a42bd115b7daef3c21228bc

Ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των Διευθύνσεων ΣΕΠΕ Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και τη μεταφορά μαθητών στην Αττική κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος και Δημήτρης Γάκης.

“Με το Προεδρικό Διάταγμα 113/14 – ΦΕΚ 180/Α το οποίο εκδόθηκε πριν λίγες μέρες θεσπίζεται ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο Ζ’, άρθρο 46 και 47 δημιουργούνται μια Περιφερειακή Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Νοτίου Αιγαίου με τεράστιο γεωγραφικό εύρος και μια αντίστοιχη Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Αιγαίου.

Με βάση τα παραπάνω, καταργούνται όλες οι νησιωτικές Διευθύνσεις, πλην Κρήτης, δηλαδή Νομού Κυκλάδων, βορείου και νοτίου συγκροτήματος του Νομού Δωδεκανήσου, Βορείου Αιγαίου, καθώς και τα τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης Μήλου -με αρμοδιότητα Μήλο, Σίφνο, Σέριφο, Κίμωλο- και μεταφέρεται η αρμοδιότητα στη Σύρο, Καλύμνου και Καρπάθου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Δ/νση Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο λειτουργεί από πολύ παλιά, ακόμη και πριν τον ιδρυτικό νόμο του ΣΕΠΕ (2639/98).

Υποτίθεται η διάρθρωση του ΣΕΠΕ θα ακολουθούσε τη περιφερειακή διοικητική δομή της χώρας διευκολύνοντας το έργο των υπηρεσιών και συμβάλλοντας στην αποκέντρωση ως αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη βέλτιστη κατανομή δαπανών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα εξάλλου και με την τελευταία έκθεση της ILO ανέφερε ότι «6.4. Δομή και Οργάνωση του Σ.ΕΠ.Ε. α. Η ειδική Γραμματεία του Σ.ΕΠ.Ε. και οι Διευθύνσεις της είναι καλά διαρθρωμένες. Αντιπροσωπεύουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί μια πιο αποτελεσματική και σύγχρονη επιθεώρηση εργασίας». Αντί γι’ αυτό έχουμε περικοπή δομών πάνω από 25% πανελλαδικά!

Έχουμε αρκετές φορές αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας του ΣΕΠΕ και μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η ηγεσία του Υπουργείου αντί να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, επιλέγει την περαιτέρω συρρίκνωση και την απαξίωση της υπηρεσίας. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αγνοείται η ιδιαιτερότητα των νησιών (άρθρο 101. παρ. 4 του Συντάγματος και μεταφέρεται άλλη μία υπηρεσία στην Αττική αντί να συμβαίνει το αντίστροφο, το οποίο θα εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας. Εννοείται ότι το οικονομικό κόστος μετακυλύει στον κάτοικο των νησιών, είτε απλό πολίτη είτε υπάλληλο.

Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη Διεύθυνσης στο Νότιο Αιγαίο με επαρκώς στελεχωμένα τμήματα στα νησιωτικά συγκροτήματα της περιφέρειας, προκειμένου να υπάρχει σε περιφερειακό επίπεδο σωστός συντονισμός των ελέγχων στην νησιωτική αγορά εργασίας, η οποία έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο και όχι μόνο, καθώς στις Κυκλάδες υπάρχουν και μεγάλες μονάδες, όπως το ΝΕΩΡΙΟ και η S & B.

Επειδή, εγείρονται σοβαρά ζητήματα αποτελεσματικότητας, συντονισμού, εύρυθμης λειτουργίας μιας τόσο νευραλγικής υπηρεσίας στο νησιωτικό χώρο και μάλιστα με κατεξοχήν τουριστικό χαρακτήρα.

Επειδή, στη Δωδεκάνησο λειτουργούν περισσότερες από 22.000 επιχειρήσεις και πάνω από 400 ξενοδοχεία και υπάρχει αίτημα του Εργατικού Κέντρο Ρόδου για την ίδρυση τμήματος τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης.

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να επανεξετάσει την διοικητική διάρθρωση του ΣΕΠΕ στο Νότιο Αιγαίο;
  2. Σκοπεύει να στελεχώσει επαρκώς τα τμήματα και τις Διευθύνσεις έτσι ώστε να λειτουργεί η υπηρεσία αποτελεσματικά και αποδοτικά;
  3. Προτίθεται να δημιουργήσει στη Δωδεκάνησο τμήμα τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων;”

 

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!