Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Ν. Συρμαλένιος: «Η εικόνα της υγειονομικής περίθαλψης στην Άνδρο είναι απελπιστική»

ib

Για τις τραγικές ελλείψεις στις δομές υγείας του νησιού μας, κάνει λόγο ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος, σε σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του του στο Κέντρο Υγείας Άνδρου και κατόπιν συναντήσεων που είχε τόσο με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής, όσο και με τη Δ/ντρια του Κ.Υ., γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ο κ. Συρμαλένιος διαπίστωσε πως καλύπτεται μόλις το 52% του οργανογράμματος του Κέντρου Υγείας Άνδρου από τις προβλεπόμενες θέσεις ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού. Παράλληλα ο κ. Συρμαλένιος δεν παραλείπει να αναφερθεί στις ελλείψεις που εντοπίζονται στο ΕΚΑΒ, τονίζοντας πως δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις διακομιδές.

Αναλυτικά η ερώτηση του Βουλευτή Κυκλάδων έχει ως εξής:

Στο πλαίσιο επίσκεψης μου στο Κέντρο Υγείας Άνδρου και κατόπιν ενημερωτικής  συνάντησης τόσο με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής, όσο και με τη Δ/ντρια του Κ.Υ., γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

Από τις προβλεπόμενες στο Οργανόγραμμα του Κ.Υ. Άνδρου θέσεις ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού καλύπτεται μόλις το 52%. Παραμένουν κενές οι θέσεις καρδιολόγου, χειρουργού, ορθοπεδικού, παθολόγου ή γενικού γιατρού, μικροβιολόγου και γυναικολόγου. Η μία μαία που υπηρετεί, υπό αντίξοες συνθήκες και με ελάχιστα μέσα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μαιευτικά περιστατικά και τις διακομιδές των επιτόκων. Σχετικά με το λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, οι ελλείψεις είναι τέτοιες που για να λειτουργήσει το Κ.Υ. σε 24ωρη βάση, αναγκάζονται για παράδειγμα οι οδηγοί των ασθενοφόρων να εκτελούν χρέη τηλεφωνητών και κλητήρων, ενώ ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της 24ωρης λειτουργίας του. Τέλος, η σύμβαση της παρασκευάστριας του μικροβιολογικού λήγει σύντομα. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τον ελλιπή συντονισμό με το τοπικό ΕΚΑΒ, το οποίο παίρνει εντολές από το κέντρο της Μυτιλήνης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εκτέλεσης του έργου των διακομιδών για την 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο του νησιού.

Επίσης, αναφορικά με τις συνολικές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας του νησιού της Άνδρου, από τους 10 αγροτικούς γιατρούς που θα έπρεπε να υπηρετούν για να λειτουργήσουν τα αγροτικά ιατρεία στο Μπατσί και στο Γαύριο, αλλά και το Περιφερειακό Ιατρείο Κορθίου, υπηρετούν μόνο 2 γιατροί και ένας 3ος με παράταση θητείας.

Προφανώς η εικόνα της υγειονομικής περίθαλψης του νησιού, το οποίο φέτος προσέγγισε τους 140.000 επισκέπτες, είναι απελπιστική, δεδομένης της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης και της οικιστικής διασποράς.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός:

Α) Πότε θα προχωρήσετε σε πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και λοιπού προσωπικού έτσι ώστε το Κ.Υ. Άνδρου να μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του;

Β) Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ενώ είχαν προκηρυχθεί και οι 8 κενές θέσεις αγροτικών ιατρών για τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία του νησιού, δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθεί ούτε μία, παρά την εγγύτητα και παρά την καλύτερη ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αττική σε σχέση βέβαια με άλλα νησιά;

Γ) Πώς σκοπεύετε να ρυθμίσετε τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ ΕΚΑΒ και Κέντρων Υγείας στο σύνολο των Κυκλάδων, ώστε και το ΕΚΑΒ και τα Κ.Υ. να μπορούν να λειτουργούν ομαλά και αποτελεσματικά σε 24ωρη βάση;

Ο ερωτών βουλευτής

 Nίκος   Συρμαλένιος

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!