Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ξωτικά αντιδρούν στην κατασκευή νέας εθνικής στην Ισλανδία

kswtika

Στο πεδίο του υπερφυσικού φτάνουν οι αντιδράσεις σε νέο οδικό άξονα που σκοπεύει να φτιάξει η Ισλανδία για την σύνδεση της χερσονήσου του Άλφτανες με προάστιο του Ρέικιαβικ. Ομάδα πολιτών που αντιτίθεται στο έργο προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας λέγοντας πως το έργο δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο το τοπικό οικοσύστημα αλλά και… τα ξωτικά που διαμένουν στην περιοχή.

Ο άξονας θα ξεκινά από το Άλφτανες (όπου, σημειώνεται, έχει σπίτι και ο ισλανδός πρόεδρος) και θα καταλήγει στο προάστιο του Γκαρνταμπέρ της πρωτεύουσας περνώντας μέσα από περιοχή που δεν κατοικείται. Από ανθρώπους, τουλάχιστον.

Η ομάδα «Φίλων της Λάβας» προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση του έργου αρχικά για περιβαλλοντικούς λόγους: Κόβοντας στη μέση την περιοχή, υποστηρίζει η προσφυγή, πλήττεται η ισορροπία του βιότοπου και μπαίνουν σε κίνδυνο τα είδη που διαβιούν εκεί.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί, υποστηρίζει η προσφυγή. Στην περιοχή αυτή, αναφέρει, ζουν κατά την παράδοση και ξωτικά, το περιβάλλον των οποίων θα διαταράξει ριζικά η κατασκευή του δρόμου. Μάλιστα, στην εν λόγω περιοχή βρίσκεται και «εκκλησία ξωτικών».

Οι σοβαροί λόγοι της προσφυγής είναι οι περιβαλλοντικές επιφυλάξεις για το έργο (το οποίο μπλόκαρε το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι να εξετάσει την προσφυγή).

Δεν αισθάνονται όλοι οι οικολόγοι που υπέβαλαν την προσφυγή άνετα με την περίληψη του… ζητήματος των ξωτικών στο κείμενο, αλλά προτιμούν να την θεωρήσουν ως γενικότερη επισήμανση των ανησυχιών για το μέλλον της ισλανδικής λαογραφικής παράδοσης.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Αντρι Μάγνασον, που συμμετέχει στην προσφυγή, είπε ότι «κάποιοι πιστεύουν πως το ζήτημα των ξωτικών είναι λίγο εκνευριστικό». Ο ίδιος δεν δηλώνει βέβαιος για την ύπαρξή τους.

Πηγή: http://news.in.gr

Διαδώστε!

Αφήστε το Σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Content is protected !!